In 2014 a scazut infractionalitatea la nivelul judetului Neamt

IPJ Neamt

Ieri 22 ianuarie la sediul IPJ Neamț s-a desfășurat evaluarea activității Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț în anul 2014. La ședință au participat ca invitați din cadrul Instituției Prefectului Județului Neamț, Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, Consiliului Județean Neamț și șefii structurilor SRI, STS, ISU Neamț, DGA IJJ Neamț, SIPI Neamț.

Comisarul șef Paul Tablan, înainte de a da curs citirii materialului informativ, a început ședința cu un moment solemn închinat polițiștilor care au decedat în cursul anului 2014.

În cursul anului trecut, la nivelul I.P.J. Neamţ s-au desfăşurat multiple activităţi de informare și prevenire pentru implementarea celor 3 programe locale, stabilite conform priorităților Poliției Române în anul 2014, în domeniul prevenirii criminalității, respectiv “Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor”, Prevenire în sistem integrat a infracțiunilor de furt și Prevenirea infracțiunilor cu violență. Polițiștii de prevenire au desfășurat activități pentru prevenirea infracțiunilor, avându-se în vedere identificarea particularităţilor de producere a infracţiunilor de tâlhărie în mediul urban, informarea corespunzătoare a populației cu privire la măsurile de prevenire împotriva infracțiunilor cu violență și reducerea gradului de implicare a cetăţenilor în săvârşirea acestor genuri de infracțiuni.

Infracționalitatea sesizată în anul 2014 înregistrează o scădere cu 1366 fapte.

În cursul anului 2014 au fost sesizate 4.534 infracțiuni contra persoanei, fiind înregistrată o creștere de 124 fapte față de anul 2013, desprinzându-se următoarele concluzii:

– o tendință de creștere a infracțiunilor sesizate, lovirile sau alte violențe
– toate infracţiunile grave comise cu violenţă s-au produs în mod spontan, majoritatea autorilor au declanşat actul agresiv fără motivaţie, la baza acțiunii violente factorul determinant fiind consumul de alcool

De asemenea, în anul 2014 au fost sesizate un număr de 7.985 infracțiuni contra patrimoniului, din care 5334 infracțiuni de furt, cu 556 fapte mai puține de cât în anul 2013 și 196 fapte de tâlhărie.

Comparativ cu anul anterior se constată o scădere (247 fapte) a furturilor din locuințe față de anul 2013, dar și din societăți comerciale cu 72 asemenea fapte, dintre care cele mai multe sunt furturi de subzistență, în speță de pe rafturi sau săvârșite în timpul programului de funcționare a societăților comerciale.

Infracțiunile sesizate de furt din buzunare au crescut cu 74 astfel de fapte în perioada analizată față de anul 2013. Cauzele şi împrejurările au fost inexistenţa unui minim de măsuri de protecţie din partea majorităţii comercianţilor sau persoanelor care dețin sau transportă valori, infractorii acţionează cu o mai mare libertate, dată fiind aglomerarea urbană, posibilitatea acestora de a locui fără forme legale și mobilitate în deplasare pe raza județului, fapte comise de minori care nu răspund penal şi pentru care lipseşte un sistem eficient de ocrotire şi educare.

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat acțiuni și controale pe această linie, constatând 205 infracțiuni, ocazie cu care au fost confiscate 71 arme de diferite calibre (34 letale şi 37 neletale), 508 cartuşe, 23.500 petarde, 131 capse, 56 kg produse de protecţia plantelor, carne de vânat ș.a. De menționat este faptul că în anul 2014 nu am avut victime ale unor infracțiuni comise cu arme de foc letale.

În ceea ce privește criminalitatea economică s-a acționat pe toate cele 5 domenii care au fost stabilite ca prioritare pentru județul Neamț în luna ianuarie 2014, fiind începută urmărirea penală în 187 de dosare penale. La principalii indicatori de performanță stabiliți de către Direcție de Investigarea Criminalității Economice, lucrătorii de investigare a criminalității economice au obținut rezultate bune, situându-se pe locul 29 la nivel național. În perioada analizată, structurile de profil din cadrul IPJ Neamț au sesizat Parchetele cu privire la 95 infracțiuni date în competența de urmărire și cercetare a procurorilor.

Au fost asigurate măsurile de ordine pe perioada campanile electorale si a Alegerilor Europarlamentare din luna mai 2014 și Prezidențiale din luna noiembrie 2014, manifestări sportive, religioase, culturale, comemorative, adunări publice autorizate sau spontane, situații de urgență, acțiuni de protest dintre care evidențiem cele privind activitățile de prospecțiuni gaze naturale.

Au fost executate activități pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, fapt pentru care s-a înregistrat o scădere de 17 fapte față de anul anterior, respectiv 34 infracţiuni comise în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ.

În anul 2014 au fost sesizate 560 infracţiuni comise în locurile publice, cu 18,24% mai puține faţă de anul trecut, toate fiind comise în mediul urban. Din totalul infracţiunilor sesizate, 81,07% sunt infracţiuni de furt, iar 17,67% sunt tâlhării.

Infracționalitatea sesizată în mediul rural a scăzut în anul 2014, cu 15,93% față de anul 2013. Din totalul de 7.054 infracțiuni sesizate, 5.372 au fost judiciare, 489 economico-financiare, iar 1.193 de altă natură.

Pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, în anul 2014 au fost organizate un număr de 219 acțiuni, la care au fost angrenate și alte instituții cu atribuții în domeniu, fiind constatate 280 infracțiuni, 659 contravenții la Legea nr.171/2010, 31 contravenții la H.G. 996/2008. Totodată, a fost confiscată cantitatea de 8.723, 934 mc material lemnos, din care 5.292,755 mc lemn lucru, 2.793,492 mc cherestea, 637,687 mc lemn foc și un număr de 578 pomi crăciun. Față de anul 2013, numărul infracțiunilor silvice sesizate a scăzut cu 16,66%, de la 336 la 280 în anul 2014.

O evoluție descrescătoare au înregistrat și infracțiunile piscicole sesizate (-38,33%) de la 60 infracțiuni în anul 2013 la 37 în 2014. Toate infracțiunile sesizate reprezintă însă sesizări din oficiu, fiind vorba de prinderi în flagrant a autorilor.

La nivelul judeţului Neamţ, rata crescută a persoanelor ce săvârşesc infracţiuni în străinătate semnalează existenţa unei probleme complexe, generată de factorii economico-sociali, demografici, dar nu în ultimul rând de natură educaţională. Principalele genuri de infracţiuni atribuite infractorilor nemţeni sunt: furt – 97, tâlhărie – 17, vătămare corporală – 6, fals și înşelăciune – câte 5, trafic de droguri – 4, trafic de persoane și tăinuire – câte 2, omor, viol și spălare de bani – câte 1.

Procedându-se la identificarea zonelor de pe raza de competenţă, surse ale cetăţenilor români suspecţi/autori de infracţiuni în străinătate, principalele localități de provenienţă sunt: Roman – 61, Piatra Neamț – 29, Pipirig – 14.

La începutul perioadei analizate se aflau în evidenţă 160 persoane urmărite, iar în cursul anului 2014, au fost puse în urmărire 179 persoane. Din totalul persoanelor urmărite aflate în lucru, au fost revocate 182, din care 12 posesori de mandate de arestare europeană, astfel că la finele perioadei analizate mai erau în evidenţă 157 urmăriţi (9 posesori de mandate de arestare europeană).

Ofițerii și agenții criminaliști au contribuit la probarea, în multe situații cu un rol determinant, a activității infracționale a persoanelor suspecte, atât printr-o cercetare de calitate a locului faptei, cât și prin valorificarea profesionistă a urmelor ridicate din câmpul infracțional.

Au fost efectuate 3.498 cercetări la faţa locului ocazie cu care au fost ridicate 20.221 urme şi mijloace și materiale de probă. Au fost realizate 257 expertize şi rapoarte de constatare tehnico știinţifică, prin acestea fiind identificați 515 autori ai unor infracțiuni .

În perioada analizată au fost planificate și executate un număr de 517 acțiuni de impunere a legii, 373 au fost executate folosindu-se efective proprii, 98 împreună cu alte structuri de poliție și 54 cu reprezentanți ai societății civile. În perioada analizată, în județul Neamț au avut loc 245 de accidente de circulaţie soldate cu 55 persoane decedate , 242 răniţi grav şi 103 răniţi uşor.

În cursul acestui an conducerea IPJ Neamț își propune ca priorități de acțiune: dezvoltarea unei politici coerente în domeniul prevenirii criminalității prin implementarea programelor asumate conform priorităților Poliției Române în anul 2015; creşterea calităţii serviciului de ordine şi siguranţă publică, în beneficiul cetăţeanului, precum și a nivelului de siguranţă rutieră în zona de competență; creşterea capacităţii de intervenţie a structurilor în domeniul ordinii şi siguranţei publice; identificarea şi destructurarea grupurilor/ grupărilor infracţionale; asigurarea unui mediu de afaceri curat și recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni, atât la bugetul de stat, cât și în mediul privat; eficientizarea activităţii de combatere a infracţiunilor contra persoanei, a patrimoniului, precum şi la regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase; dezvoltarea capacităţii de intervenţie a poliţiei rutiere în vederea prevenirii evenimentelor rutiere și creșterea educației rutiere în rândul participanților la trafic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy