Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

50 de turiști au riscat să urce pe Ceahlău, deși e risc de avalanșă evaluat la mediu spre mare

ceahlau

Ninsoarea a căzut în Masivul Ceahlau aproape fără oprire până în dimineața de 19.03 când profitând de vremea bună cei aproximativ 50 de turiști care s-au încumetat să urce au început să coboare monitorizati de echipa de permanență din Baza Dochia.

În data de 18, în jurul orei 16:00, echipa de intervenție a extras din zona terminală Jgheabul Cabanei un grup de 6 tineri care au sunat la dispecerat solicitând ajutorul SALVAMONT.

Tinerii, din județul Neamț, câțiva dintre ei pentru prima oară pe munte, au urcat din Izvorul Muntelui pe traseul Curmătura Lutul Roșu. Dupa Detunate 1650m au intrat în viscol și au deviat de la traseu afundându-se în zona jgeabului unde zăpada depășea 1.5-2 m.

avalansa (6)Cum înclinația pantei este mare (aproximativ 38-40 grade) foarte curând au rămas blocați în zăpadă și au conștientizat că nu sunt pe drumul cel bun.

Au procedat foarte corect sunând imediat la dispeceratul SALVAMONT și în mai puțin de 30 de minute echipa de intervenție i-a găsit/extras din zona periculoasă (jgheabul este predispus la avalanșe) și bineînțeles conduși pe traseul delimitat de plasele de protecție spre Cabana Dochia.

Departamentul de prevenire din cadrul serviciului a efectuat atât ieri dimineață, cât și astazi teste ale straturilor de zăpada iar pericolul de avalanșă a fost evaluat la mediu spre mare.

avalansa (1)
avalansa (2)
avalansa (3)
avalansa (4)

Sursa: Salvamont Neamț




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *