Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Biserica „Sf. Gheorghe” din Roman va fi renovată cu fonduri europene

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman va intra într-un amplu program de restaurare și renovare finanțat cu fonduri europene.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au făcut eforturi deosebite pentru întocmirea unui proiect de restaurare cu titlul Reabilitarea și integrarea turistică a monumentului istoric biserica “Sf. Gheorghe”, iar documentația a fost depusă la ADR N-E Piatra Neamț pentru a solicita finanțare europeană prin Programul Operational Regional, Axa prioritară 5. – Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Proiectul a fost declarat eligibil și finanțabil, iar Contractul de finanțare a fost semnat în data de 18 nov. 2017.

Suma investiției este de aprox. 5 milioane de Lei, cu o contribuție la cheltuielile eligibile de 98% din fonduri europene de 4,5 milioane de Lei (1 milion de Euro), iar restul de 2%, la care se adaugă cheltuielile neeligibile de aprox. 500.000 de Lei revenind în sarcina parohiei ”Sf. Gheorghe”.

Prin proiectul tehnic s-a propus a se efectua următoarele lucrări:

– Consolidarea zidăriei portante, în zonele cu degradări, refacerea punctuală a zonelor deplanate și degradate evident, chituiri și injectări a fisurilor, injectări în masă a zidăriei și refaceri de zidărie;

– Reabilitarea unor componente ale șarpantei și refacerea integrală a învelitorii și accesoriilor din tablă de zinc;

– Refacerea confinărilor la turle;

– Restaurarea picturii murale;

– Restaurarea catapetesmei;

– Realizarea unei clădiri anexă pentru toalete și centrală termică pe combustibil lemne care va asigura o temperatură constantă pe timp de iarnă în interiorul bisericii;

– Sistematizarea verticală, imprejmuiri, instalații de încălzire, iluminat arhitectural și de siguranță.

Sursa: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *