Ce fel de conserve mâncaţi?

Anul acesta, medicii infecţionişti ieşeni s-au confruntat cu mai multe cazuri de botulism. Doi fraţi din judeţul Neamţ au ajuns la spital după ce au mâncat zacuscă de peşte. Din fericire, în cazul lor evoluţia stării de sănătate a fost bună.

„Boala este una gravă, o infecţie a sistemului nervos central care duce la moarte, dacă nu se intervine imediat cu tratament specific. În cazurile care au ajuns la noi, de cele mai multe ori, sursa îmbolnăvirii au fost conservele, preparate în casă sau din comerţ. Trebuie atenţie mai mare la acestea, la modul de păstrare şi la data de expirare”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ.
Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum şi de cele mai multe ori apare în urma consumului de conserve preparate în gospodărie. Boala produce paralizia nervilor cranieni, iar pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune pot suferi de disfagie – dificultate de a înghiţi alimente solide şi lichide, disfonie – dificultate de vorbire, nu-şi pot mişca pleoapele, ajungându-se chiar la paralizia musculaturii respiratorii intercostale, dacă boala nu este tratată la timp.

Sursa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy