Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț: Retrospectiva anului 2017 și planuri de viitor

Chiar dacă sunt mai puțin de două luni până la sfârșitul anului, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț s-a remarcat printr-o multitudine de activități care au acoperit domenii diverse, culturale, istorice și tradiționale.
Despre cum a fost anul 2017, din punct de vedere al celor mai importante activități, dar și despre cel mai important eveniment al lunii decembrie, Târgul de Crăciun la Neamț, puteți citi în interviul acordat publicației noastre de doamna Carmen Nastasă, directorul Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț.

R: Care au fost cele mai importante activități desfășurate în anul 2017, cu impact asupra publicului?

Carmen Nastasă: Anul 2017 a fost un an plin, cu multe provocări, care încă nu s-au încheiat. Mai avem multe de făcut în aceste două luni rămase până la finalul anului. Luna decembrie, spre exemplu, este, în fiecare an, foarte aglomerată, un adevărat test al rezistenței și profesionalismului nostru. Privind retrospectiv, consider că activitățile cele mai importante din acest an au fost proiectele mari, cu participare națională și internațională, și mă gândesc aici, în primul rând, la Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale” la Piatra-Neamț, care a avut printre invitați, orchestre simfonice din Chișinău și Niš-Serbia, Corul Academic Radio, pianistul Horia Mihail, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, violoncelistul Răzvan Suma, soprana Cellia Caterina Costea, Analia Selis, Marcel Pavel și tenorii Vlad Miriță și Andrei Lazăr, Ansamblul „Junii Sibiului”. A fost una dintre edițiile care a reunit cel mai numeros public, ceea ce ne-a demonstrat că am reușit să realizăm un program pe gustul acestuia. Iar pentru asta, țin să mulțumesc doamnei conf. univ. dr. Mihaela Spiridon, care ne-a fost alături și în acest an, în calitate de director artistic.

A fost, apoi, o lună mai târziu, Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”, un festival itinerant, care nu s-a adresat numai publicului pietrean, ci și celui din Tîrgu Neamț, Bicaz și Durău. Oamenii au venit în număr foarte mare să urmărească evoluțiile formațiilor din Muntenegru, Ucraina, Israel, România, dar și spectacolul de final susținut de Nicolae Gribincea și Ansamblul „Plăieșii”. Cred că publicul rezonează profund cu aceste două festivaluri, devenite tradiție și chiar parte a identității culturale nemțene.

Un alt festival îndrăgit de pietreni este Festivalul-concurs de muzică populară pentru copii și tineri „Florile Ceahlăului” care lansează, an de an, tinere talente pentru scena consacrată a muzicii populare. Ediția din 2017 a avut concurenți foarte valoroși, din toate regiunile, iar în recitalul de final a fost invitată o adevărată icoană a cântecului popular românesc, Sofia Vicoveanca.

Anul acesta a însemnat, însă, și inițierea unor proiecte extrem de valoroase, cu impact major asupra unui public specializat. Mă gândesc aici, mai ales, la prima ediție a Premiului Național pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, un proiect finanțat de Consiliul Județean Neamț, la care am fost parteneri, alături de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași – Reprezentanța U.S.R. Neamț și Primăria Tîrgu Neamț. În luna mai, am reușit să organizăm o altă manifestare nouă, în domeniul artelor plastice, Concursul național de pictură „Nicolae Milord”, o competiție care și-a propus să onoreze memoria acestei figuri artistice emblematice a municipiului Piatra-Neamț.

Pe lângă aceste proiecte, au fost multe alte activități care au strâns public extrem de numeros și mă gândesc aici la Stagiunea de folclor, susținută de Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” și celelalte formații îndrumate în cadrul Școlii Populare de Arte, Stagiunea artistică 2016-2017, realizată în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca – Extensia Piatra-Neamț, spectacolul Eminescu, în care „cap de afiș” a fost Maia Morgenstern, la proiectul „Armonii Pascale”, concretizat printr-un spectacol de poezie și muzică susținut de Dorel Vișan, Mariana Anghel și Ionuț Fulea, Ziua Iei – o manifestare complexă care a cuprins spectacole de folclor, expoziții și ateliere meșteșugărești, târgurile de artă populară și evenimentele susținute de clasele Școlii Populare de Arte. Manifestările noastre sunt multe și variate și se adresează unui public divers, pentru care încercăm să „livrăm” ceea ce e, deopotrivă, atractiv și valoros. Calitatea actului, a produsului artistic primează, indiferent că acesta se adresează unui public specializat sau general, unui public adult sau copiilor. Activitatea nostră nu s-ar putea realiza fără aportul Consiliului Județean Neamț, care nu numai că este principalul nostru finanțator, dar reprezintă și instituția care ne oferă consultanță, sprijin, atunci când avem nevoie și de aceea mulțumim domnului președinte Ionel Arsene și tuturor celor de acolo care au fost mereu alături de noi.

R: Se apropie luna decembrie, care este de obicei plină de evenimente, dar și Târgul de Crăciun la Neamț. Care ar fi noutățile (surprizele) pentru cea de-a doua ediție? La ce ar trebui să se aștepte publicul?

Carmen Nastasă: Târgul de Crăciun va fi organizat pornind de la aceleași coordonate ca anul trecut, în sensul că vor exista spații destinate fiecărui tip de activitate: zona evenimentelor culturale, zona produselor culinare tradiționale, zona produselor gastronomice preparate în târg, a obiectelor de decor, cadourilor, produselor alimentare specifice, zona atelierelor și activităților pentru copii. Sigur că, în acest an, fiecare dintre aceste secțiuni se va dezvolta în felul ei, va promova activități atractive și va veni cu noutăți față de anul trecut. Programul artistic va fi susținut de nume importante ale scenei românești și chiar internaționale, iar aici vă pot dezvălui prima surpriză: în deschiderea Târgului, concertul va fi susținut de Faydee.

Avem, apoi, o mulțime de activități pentru copii, ateliere de meșteșuguri, programe artistice, un concurs de scrisori pentru Moș Crăciun, o campanie caritabilă de strângere a unor jucării de pluș pentru copiii nevoiași, sub tema Târgului, „Dăruiește iubirea!” și multe alte surprize.

Tot în cadrul Târgului de Crăciun vom organiza, timp de două zile, între 27 și 28 decembrie, Festivalul de datini și obiceiuri „Steaua sus răsare”, cu formații din Neamț și din întreaga țară. Nu vor lipsi, desigur, programele speciale dedicate Crăciunului și Anului Nou.

Centrul pentru Cultură și Arte pregătește, de asemenea, pentru luna decembrie, evenimente dedicate Zilei Naționale, spectacole de folclor, de colinde și concerte speciale dedicate sărbătorilor de iarnă. Așa cum vă spuneam și la început, luna decembrie este, pentru noi, una extrem de solicitantă.

R: Vom păși în curând în anul 2018. Aveți schițat un program al evenimentelor pentru anul viitor?

Carmen Nastasă: Sigur că da, e vorba de proiectele noastre obișnuite pe care ne propunem să le ducem mai departe – festivaluri, concursuri, stagiuni, cursuri, spectacole dedicate diverselor sărbători istorice, populare, religioase. Dar anul 2018, știm cu toții, va fi un an special, un an care va sta sub semnul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Vom implementa și noi un proiect mai complex, pe care l-am numit „1918-2018 – Un veac al României Mari”. Toate manifestările mari derulate de instituția noastră vor include o componentă dedicată acestei tematici a Centenarului Marii Uniri: recitalurile speciale din cadrul Festivalului-concurs național de muzică populară pentru copii și tineri „Florile Ceahlăului”, o zi a compozitorilor români în cadrul Festivalului Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț”, o zi a formațiilor din toate zonele etnofolclorice ale României la Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”, formații de datini și obiceiuri de iarnă din toate zonele istorice ale României invitate la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare”. Pe lângă acestea, instituția noastră va organiza conferințe, expoziții, spectacole derulate sub tematica „1918-2018 – Un veac al României Mari”.

R: Cum a fost acest an, din punct de vedere profesional, pentru doamna Carmen Nastasă? Cu ce gânduri veți întâmpina noul an?

Carmen Nastasă: E adevărat că întotdeauna este loc de mai bine, dar să știți că împreună cu angajații Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” am dat tot ce-a fost mai bun în noi. Nu e ușor să realizezi atât de multe activități și atât de diferite. Ne-am luptat cu încercări, uneori chiar cu situații-limită, cu provocări dintre cele mai neînchipuite, dar ne-am bucurat că toate acestea au rămas în spatele scenei, în spatele cortinelor, în birourile noastre și în cabinele tehnice. Când vedem că oamenii aplaudă în picioare în sala de concert, cântă și dansează împreună cu artiștii de pe scenele de afară, când rămânem uimiți de talentul micilor interpreți, actori sau pictori ai Școlii Populare de Arte, când vedem trăistuțe, ștergare, măști și împletituri ieșind din mânuțele unor copii de 7 ani, toate eforturile sunt uitate. Ne bucurăm și noi alături de ei, alături de publicul nostru și împărtășim sentimentul că ne-am făcut treaba.
Mi-aș dori ca, în anul care vine, să fiu sănătoasă, liniștită și să găsesc puterea de a mă implica în realizarea proiectelor cel puțin la nivelul la care am reușit în 2017.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy