Cerbul de la Roman a murit într-un parc zoo… NEAUTORIZAT! La Roman liniște totală!

cerb-mortConform ziarulderoman.ro, în 2012 primarul de Roman, Laurențiu Leoreanu, declara că municipalitatea pregăteșteamenajarea unei mici grădini zoologice care va funcționa în Parcul Municipal și unde vor putea fi văzute animale gingașe, din pădurile autohtone. Spre exemplu, în grădina zoologică vom aduce o pereche de căprioare și una de cerbi lopătari.”

În realitate, știind că nimeni nu are curajul să pună întrebări, municipalitatea a facut în loc de o gradină zoo autorizată o pușcarie neautorizată pentru animale.

Iată că până nu a murit un cerb (click aici pentru articol), nimeni nu și-a pus până în prezent problema dacă acest parc este într-adevăr autorizat să găzduiască animale sălbatice, dacă sunt îndeplinite condițiile stabilite de lege pentru acest lucru și dacă acele animale au condiții decente de viață… nu mai vorbim de problema captivității care, din punctul nostru de vedere este total imorală, pentru simplul fapt vorba de un caz de agrement, nicidecum de protejare a unor specii…

Conform unei statistici ANPM din 26.02.2016, în România exista 34 de grădini zoologice, acvarii, delfinarii și vivarii și 6 centre de îngrijire sau reabilitare. Cu excepția Grădinei Zoo Dragoș Vodă din Vânători și a Parcului Cozla din Piatra-Neamț, NU mai există oficial niciun alt parc zoo autorizat: „La APM Neamț nu s-a depus nicio solicitare de reglementare a activității grădinii zoologice din Roman (Grădina zoologică este o unitate permanentă care deține animale din speciile sălbatice, în scopul prezentării lor publicului, o perioadă de minim 7 zile pe an, conform art. 2 din Legea nr. 191/2002 a grădinilor zoologice și acvariilor publice, cu modificările și completările ulterioare).”

La nivel național,  în cazul grădinilor zoologice neautorizate, agențiile regionale pentru protecția mediului au recomandat închiderea lor și înstrăinarea animalelor către alte grădini zoologice.

Așteptăm o reacție fermă și rapidă de la APM Neamț cu privire la închiderea acestei „carcere” pentru animale din Roman, în condițiile în care reprezentanți ai primăriei declarau în presă că „exemplarul va fi înlocuit curând”. Asta dacă într-adevăr se dorește să învățăm din trecut și să prevenim moartea unor animale nevinovate din cauza inconștienței și iresponsabilității edililor.

Am emis sesizări la DSV Neamț și Garda de Mediu Neamț. Așteptăm răspuns și, mai ales, fapte!

Este, totuși, interesant cum de în 4 ani nicio instituție abilitată nu s-a autosesizat, mai ales că acest spațiu a fost destul de mediatizat pe plan local. Ca să nu mai spunem că APM Neamț ne îndrumă pe noi, cetățenii, să depunem sesizări la instituții pentru a afla adevărul, aceasta în condițiile în care APM este o instituție abilitată să închidă sau să sacționeze grădini zoo neautorizate. Este curios cum nici presa din Roman nu a zis absolut nimic și a fost nevoie de o investigație jurnalistica a ziarpiatraneamt.ro pentru a ieși adevărul la iveală. 

După cum vedeți, în actul oficial de mai jos cerbul a murit în parcul de la Roman, nu într-o grădină zoo, pentru simplul fapt că nu există oficial grădină zoo la Roman. Cum o fi făcut primăria cheltuielile de întreținere a animalelor, de plată a salariaților și de amenajare atât timp cât nu există o autorizație de funcționare este o întrebare pe care ar trebui să și-o pună instituțiile statului în cazul în care la Roman există așa ceva.

Va urma!
ziar-piatra-neamt

Sursa: ziarpiatraneamt.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy