Cimitirele din Piatra-Neamț, o afacere cu profit, dar fără paznici

Deoarece nu este primul articol în care atragem atenția asupra modului deficitar în care sunt administrate cimitirele din Piatra-Neamț, haideți să vedem cifrele și mai ales modul în care sunt taxați până la os toți cei care au nevoie de servicii funerare.

În primul rând, să lămurim cifrele legate de afacerea cu cimitirele din Piatra-Neamț.
În anul 2016, firma M & D MENS SRL care administrează cimitirele a avut o cifră de afaceri de 994.250 lei, din care a dat la primărie 186.270 lei.

Acum să vedem ce e cu taxele care sunt cel puțin ciudate. În afară de taxa anuală care se plătește pe morminte, firma care nu are bani de paznici mai încasează când înmormântezi pe cineva următorii bani:
– taxă de înhumare obișnuită în pământ: 266 lei în zilele lucrătoare sau 398 lei în zilele de sărbătoare
– taxă autorizație lucrări funerare: 103 lei (nu știm în ce bază emit ei autorizații de lucrări)
– taxă pentru persoanele juridice care fac lucrări la mormintele din cimitir: 370 lei la fiecare lucrare executată (această taxă este băgată de constructor în prețul lucrării, deci e plătită tot de rudele defunctului)
– taxă pentru refacerea aleilor și spațiilor verzi degradate prin executarea de lucrări funerare: 200 lei.

Deci dacă îngropi omul și pui o placă de ciment și un gărduleț, în cea mai ieftină variantă firma care nu are bani de paznici încasează 939 lei.

Curios este faptul că de fiecare dată când se plâng oamenii că merg prin noroi la morminte administrația cimitirelor spune că aleile sunt în administrarea primăriei. Acum, prin ce vedem în taxele de mai sus înțelegem că în realitate ei încasează de la fiecare mormânt 200 de lei de la urmaș pe motiv de ”refacere alei și spații verzi” și de la firma care face lucrarea 370 lei pe motiv de ”utilitați și folosire a căilor de acces”.

Ce vor face consilierii locali după citirea acestui articol care prezintă dincolo de opinii cifre clare, rămâne de văzut. Noi credem că firma M & D MENS SRL a beneficiat dintotdeauna și pe rând de protecție politică de la aproape toate partidele din Piatra-Neamț, deci puțin probabil să fie deranjata la contract, dar poate înțeleg odată și consilierii locali indiferent de partid că este extraordinar de enervant pentru oricine să își găsească devastat mormântul unei rude.

Domnilor consilieri locali, dacă vă place de domnul Dulamă puteti să îl luați acasă, dar nu permiteți să avem în continuare cimitirele nepăzite, mai ales că pe suprafața acestor cimitire avem MONUMENTE ISTORICE oficial înscrise în lista de Monumente Istorice din România. Haideți să nu ne batem joc și de morți doar pentru că un politician trebuie să facă profit. Dacă vrea să facă profit, că așa merg lucrurile la Piatra-Neamț să facă, dar să asigure și paza ”fabricii de bani” primite în mod generos prin Hotărâre de Consiliu Local.

Iosub Robert

P. S.: Seria de articole legate de mega afacerea cimitirele din Piatra-Neamț va continua atât timp cât primim sesizări din partea pietrenilor că le sunt devastate mormintele. Poate mâine găsesc eu mormântul mamei mele devastat sau poate găsești tu, cel care citești acum, mormântul bunicului tău jefuit. Aceste lucruri trebuie să se oprească.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy