CJ Neamț, un nou pas în reducerea numărului de copii instituționalizați din Neamț

Vineri, 26 mai, a avut loc o întâlnire între președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, reprezentantul Fundației Hope and Homes for Children Romania, Radu Tohatan, directorul DGASPC Neamț, Cristina Păvăluță și Judith Kristian, formator manager de proiect Neamț prin care s-a mai pus o piatră de temelie în schimbarea modului de gestionare a cazurilor copiilor instituționalizați în județul Neamț. În acest an se demarează un proiect amplu prin intermediul căruia copiii din centrele de plasament din Neamț vor avea parte de viață mai bună în 4 case tip familial. Scopul principal al proiectului este reintegrarea acestor tineri în societate și reducerea traumei separării de familie prin case de tip familial în care se vor simți „acasă”, nu într-un centru rigid de plasament.

Astăzi am mai făcut un pas în demersul meu de a reduce numărul de copii instituționalizați din județul Neamț. Copiii și tinerii de la Centrul de Plasament Elena Doamna din Piatra-Neamț vor începe o viață nouă, într-un loc pe care îl pot numi “acasă”, prin intermediul unui parteneriat încheiat de Consiliul Județean Neamț, prin Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația Hope and Homes for Children Romania.

În cadrul întâlnirii de astăzi cu managerul de operațiuni pe România al HHC, Radu Tohatan, directorul DGASPC Neamț, Cristina Păvăluță și Judith Kristian, formator manager de proiect Neamț am stabilit ca anul acesta să demarăm construcția a două dintre cele patru case de tip familial pe care le vom ridica în județ și care urmează sa găzduiască 48 de copii din centrul Elena Doamna.

Parteneriatul încheiat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și Fundația Hope and Homes for Children Romania constă în participarea comună la prevenirea separării copilului de familie, reducerea numărului de copii institutionalizați prin reintegrarea lor și totodată sprijinirea tinerilor institutionalizați care părăsesc sau pot părăsi sistemul de protecție specială, pentru viața independentă.

Închiderea centrului și mutarea copiilor într-un mediu cât mai apropiat de o familie este un pas dintr-un proces foarte amplu pe care îl desfășurăm la Neamț împreună cu partenerii noștri. Procesul de dezinstituționalizare al copiilor este avansat, există deja o înțelegere a rostului reformei, există pricepere și capacitate de intervenție în sprijinirea familiilor vulnerabile și a tinerilor care ies din sistem.”, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.






This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy