Contextul internațional pe înțelesul tuturor – în prag de războaie

Urmărim cu interes de ani de zile presa britanică, americană, franceză, turcă, rusă și arabă pentru a vedea toate punctele de vedere asupra contextelor internaționale. În ultima perioadă, mai multe elemente ne-au dus la concluzia ca se pregătește ceva.

O izolare vizibilă în presa internațională a știrilor din zona rusească, o creștere a promovării armatei turce și o viralizare a mesajelor jihadiste în zona musulmană ne duc la concluzia că ceva se pregătește. Curios este că ceea ce vedem noi în presa lor nu regăsim în presa de mare circulație din Europa, ceea ce miroase a element dintr-un război hibrid.

Pentru cei care nu urmăresc toate sursele de știri, facem un tablou al contextului internațional care fierbe.

De câteva săptămâni rușii s-au poziționat la granița Siriei și atacă din toate pozițiile. Teoretic, bombardamentele Rusiei vizează Statul Islamic din Siria, dar vedem că au atacat și pozițiile Forțelor Democratice Siriene care sunt sprijinite cu armament și tot ce au nevoie de America.
Așadar, din nou în istorie interesele americanilor și rușilor se ciocnesc de aceasta data în Siria, iar ciocnirile sunt armate.

Pe cealaltă parte, armata turcă face o campanie de imagine nemaîntâlnită până acum, mesajul fiind ”A venit Turcia să te salveze”. Din ce vedem în presa turcă, se pare că armata turca se pregătește să atace Irakul și are nevoie de o motivație. Motivația ar putea fi autonomia regiunii Kurdistan din nord-estul Irakului.

Paralel, în zona Coreea din nou se ciocnesc interesele rușilor și americanilor. În ultima perioadă, atât Trump, cât și Putin s-au întâlnit separat cu japonezii și sud-coreenii. Trump a promis japonezilor acces la ultima tehnică militară a americanilor, iar Putin a dat japonezilor contracte de sute de milioane de euro pentru a construi infrastructura în Rusia. Se pare că americanii vor ca țările învecinate Coreei de Nord să fie de partea lor ca să dărâme sistemul totalitar din aceasta țară iar pe partea cealaltă rușii vor ca Japonia și Corea de Sud să nu se amestece în această treabă.

În tot acest context internațional se pare totuși că americanii nu vor să strice imaginea rușilor în zona europeană, ceea ce înseamnă că este posibil ca în mod tacit să lase Rusia să își sporească influența asupra statelor din jur. Pe cealaltă parte, nici Rusia nu pare a sări foarte tare la gâtul americanilor, propaganda Putin intrând de câteva săptămâni într-o zonă de promovare a a rușilor, dar de neatacare a americanilor.

Se creionează un posibil scenariu în care dincolo de aparențe ar exista o posibilă înțelegere între marile puteri în ceea ce privește influența în anumite zone. Chiar și așa, dincolo de înțelegerile oficiale sau neoficiale, ca de fiecare dată în istorie atât americanii, cât și rușii par să vrea totul, deci miroase a un început de război rece sau, cum se numește acum, război hibrid.

Noi fiind o țară de consum, cu o clasă politică coruptă și incompetentă vom fi folosiți ca parcare pentru refugiați, tehnică de luptă sau în cel mai fericit caz vom crește puțin economic începând să producem sau să ansamblăm armament. Faptul că Turcia, una dintre cele mai mari forțe militare din zonă, incluzând aici și Europa, va intra într-un conflict e posibil să ducă la valuri de imigranți veniți în Romania din zona Mării Negre.

Acum întrebarea care rămâne pentru noi românii este: Ce limbă ar trebui să învățăm să o știm la nevoie: engleză, rusă sau arabă?

Iosub Robert

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy