Cum au dat românii Dragobetele pe Valentine’s Day

dragobete

Cu tot respectul pentru cei care sărbătoresc ziua Sfantului Valentin, nu putem sa nu afirmam ca ziua de 14 februarie a devenit in Romania o sarbatoare prefabricata si o copie stangace a ceea ce se intampla in Occident, care se potriveste in peisajul mioritic ca nuca in perete. E foarte frumos faptul ca oamenii doresc sa inchine una dintre zilele anului iubirii, insa nu trebuie sa uitam faptul că noi, românii, avem sărbătoarea noastră închinată iubirii, Dragobetele. E adevarat că aceasta sărbătoare are loc pe 24 februarie si nu pe 14 februarie, de ziua Aflării capului Sf. Ioan Botezătorul, dar discrepanta temporala nu pare sa fie o problema atat de grava.

S-a discutat mult si despre originea cuvantului Dragobete, origine pe care a clarificat-o Marcel Lutic, considerand ca denumirea slavona „Glavo-Obretenia” a „Aflarii capului Sf. Ioan Botezătorul” a fost adaptata de romani prin „Vobritenia”, “Bragobete”, “Dragobete”. Alti specialisti au asociat Dragobetele cu acel personaj din mitologia romaneasca ce apare si in scrierile lui I. Heliade Radulescu sau Mihai Eminescu, acel Zburator care vizita tinerele fete noaptea. Tot Dragobetele este considerat a fi fiul Babei Dochia. Cert este ca aceasta sarbatoare romaneasca celebreaza inceputul primaverii si iubirea sau, cel putin, asta stiau romanii pana prin anii ’90.

Intre timp, “capra vecinului” a fost mai pe gustul romanilor si s-a impamantenit pe 14 februarie obiceiul “a la Valentine’s Day” de a cumpara partenerului inimioare rosii, ursuleti de plus, de a participa la concursuri de genul “Cel mai lung sarut” si, evident, de a te casatori pentru o zi… Daca tot anul nu i-ai luat iubitei o floare, nu e nimic, o poti face pe 14 februarie si ea te va iubi mai mult pentru aceasta, ca doar e Ziua Indragostitilor. Cu siguranta, cei mai multi nu stiu cine a fost Sfantul Valentin, nu inteleg falsitatea fenomenului si nici spiritul gregar inoculat in creierele romanesti de a face lucrurile in stil occidental.

Probabil ca aceste fenomene gen Valentine’s Day sau Halloween la romani sunt sechelele comunismului. Odata ce s-au deschis portile catre Occident, s-a manifestat aceasta tendinta de a renunta la tot ceea ce este traditional romanesc. Evident, lumea trebuie sa evolueze, iar traditiile inevitabil se vor pierde, deoarece, multe dintre ele nu isi mai gasesc rostul in acest iures al evolutiei. Cu toate acestea, romanii copiaza tot ceea ce este mai superficial de la straini si fac acest lucru cu perseverenta.

Valentine’s Day nu este decat o amagire si o oportunitate pentru comercianti de a obtine bani. Cei care pun pret pe o zi ca aceasta, mai au de invatat ce inseamna iubirea, oricat de dura ar parea aceasta afirmatie. Iubirea nu se poate reduce la o singura zi, nici la lucruri materiale. Daca vi se pare prea greu sa va debarasati de acest virus fara antidot numit “Valentine’s Day”, incercati sa faceti un efort pentru a transforma fiecare zi petrecuta cu cel drag intr-o zi a indragostitilor. Trebuie sa invatam sa fim originali, sa ne bucuram de ce e al nostru si sa nu ne lasam influentati de proastele obiceiuri ale vecinilor nostri de pe glob.

La multi ani de Dragobete!

Fiti voi insiva si iubiti-va mult! In fiecare zi…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy