Cum se va determina impozitul pe gospodărie pentru PFA-uri

impozit-gospodarie

Proiectul Ministerului Finanțelor pentru modificarea Codului Fiscal, prin introducerea venitului global și a sistemului de gospodărie fiscală, prevede că PFA vor avea același tratament ca veniturile din salarii. Venitul net anual din activități independente se va calcula prin deducerea din venitul brut anual a unei cote forfetare de cheltuieli de 40% aplicată asupra venitului brut și a valorii anuale a cheltuielilor de personal plătite în anul fiscal respectiv. Deci, din totalul veniturilor, un PFA va scădea 40% cheltuielile deductibile, iar diferența va reprezenta baza impozabilă asupra căreia se va aplica impozitul pe venitul global.

Sistemul ar fi benefic pentru PFA care au în prezent puține cheltuieli deductibile, însă nu și pentru cele care au cheltuielile apropiate de venituri.

Proiectul prevede că angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților, în fiecare lună, decât contribuțiile sociale, nu și impozitul pe venit, pe care angajații vor trebui să și-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declarații de venit global pe gospodărie. De asemenea, gospodăriile ar urma să achite impozitul pe venitul global de două ori pe an, în tranșe egale, prima la depunerea declarației de venit global, iar a doua în termen de 60 de zile de la data depunerii declarației.

De asemenea, o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy