Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

De ce județul Neamț a ajuns în coada clasamentului salariilor din România și ce este de făcut?

sursa economica

Încet, dar sigur, județul Neamț a ajuns în coada clasamentelor salariilor din România cu cel mai mic salariu mediu din țară, adică 1.690 lei.

De ce s-a ajuns aici e foarte simplu de văzut. Hoarde de politicieni din toate partidele au scos zeci de strategii locale, județene sau regionale, dar niciuna care să încurajeze cu adevărat oamenii calificați sau specialiștii să rămână în Neamt. Uite așa, în ultimii 25 de ani majoritatea tinerilor cu scoală au plecat unde au văzut cu ochii cum la fel au făcut majoritatea meseriașilor din toate domeniile. Din cauza lipsei de specialiști nu s-au putut dezvolta sub nicio formă domeniile unde salariile sunt mai consistente și iată-ne în coada clasamentului.

Dacă vreți, putem adăuga fără nicio rezerva și modul absolut discreționar în care au fost ocupate locurile de profesioniști din sfera bugetară ceea ce a facut ca rând pe rând specialiștii să plece și să se formeze pe bună dreptate ideea că la Neamț este aproape imposibil să faci carieră dacă pleci de jos.

Cunoaștem cu toții cazuri de tineri capabili care nu au avut loc în Neamț, dar au fost primiți cu brațele deschise de mari firme de peste hotare și fac acolo performanță. Cunoaștem cu toții cazuri de oameni bine pregătiți care ar fi vrut să muncească în Neamț, dar nu erau membri de partid. Cum de altfel cunoaștem cu toții, chiar și în degringolada economică de acum, există firme din Neamț care ar angaja specialiști și meseriasi la cele mai bune salarii din țară, dar din păcate în acest județ poti să dai cu tunul că nu găsești niciun specialist, începând de la medici sau informaticieni la mecanici sau instalatori.

Locuim într-un județ unde un prieten bun de-al meu a fost refuzat la angajare în sistemul de sănănate și acum se ocupă de informatizarea spitalelor din Los Angeles, un alt prieten nu era bun pentru presa locala și lucrează pentru BBC, un alt amic care ar fi vrut pe la Drupo, Publiserv sau ceva similar nu a fost bun și acum este coordonatorul unei echipe care face terasamente pentru pistele de Formula Unu și lista poate continua. Un județ unde ne alungăm valorile și ne angajăm doar lăudători, membri de partid, rudele sau cei care dau șpaga corespunzătoare.

Cum am ajuns aici? Totul de la sistemul bugetar se împute. Dacă acolo nu avem oameni competenți și angajați pe bune, inevitabil și sistemul privat se adaptează și uite așa îți iei în privat o contabilă care nu neapărat știe contabilitate, ci are o rudă la Finanțe, uite așa îți iei un inginer constructor care să aibă conexiuni la Inspectoratul de Stat în Construcții, uite așa angajezi ruda unui politician ca să poți să obții un contract pe bune pentru care să muncești, uite așa se împute totul și ajungi să angajezi cel mai prost mecanic dacă fratele său e șef de instituție și aduce mașinile la reparat la tine.

Cei care nu se supun regulilor ce au îmbâcsit sistemul economic nemțean nu au decât să se zbată ca proștii, deoarece nu vor avea nici prioritate și nici de unde să adune oameni de calitate, căci aceștia în mare parte au fost deja fugăriți de sistem.

Ce e de facut? De lucrat la mentalitate și asta va dura. Noi încă mai credem că apa și gazul sunt scumpe și nu vrem să înțelegem ă de fapt noi suntem prea săraci. Noi încă mai credem că o instituție trebuie să cumpere un produs sau un serviciu la un preț cât mai apropiat de cel de producție și nu înțelegem că profitul firmelor locale merge în economia locală. Noi încă facem profit pentru multinaționale, iar noțiunea de patriotism economic local ne este necunoscută. Noi încă cerem celor care ne conduc locuri de muncă, dar niciodată nu le cerem să ușureze povara fiscală pe care patronii o au atunci când dau salarii. Noi încă mai avem de lucrat mult la propria mentalitate de iobagi rătăciți în democrație.

Vom demara în curând o campanie prin care să încurajăm ca nemțenii să cumpere în special produse și servicii locale pentru a ne dezvolta și noi și pentru ca banii munciți în Neamț să rămână cât mai mulți în Neamț.
Nu putem decât să sperăm că cei care vor cu adevărat o schimbare în bine în acest județ se vor alătura acestei campanii.

Iosub Robert
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *