De ce protestul contra grațierii este contestabil

contestabil

Duminică, 22 ianuarie, la Piatra-Neamț va avea loc un protest contra legii grațierii. Protestul, ca idee, este un instrument democratic prin care oamenii își exprimă opiniile. Este normal ca oamenii să poată protesta și e chiar sănătos pentru o democrație, doar că unele proteste sunt de un penibil fantastic, cum este și cazul protestului contra legii grațierii.

Vom merge și noi să vedem cine sunt cei care participă la un astfel de protest. Chiar suntem foarte curioși dacă printre protestatarii contra eliberării infractorilor vom regăsi oameni care au contribuit vreodată în viața lor la încarcerarea unui infractor sau care au avut măcar o data în viața lor calitatea de martor, cel puțin la un dosar penal al unei bătrâne buzunărite prin autobuz, pe stradă sau prin piață.

În condițiile în care nici măcar o dată în viața ta nu ai intervenit în apărarea unui bătrân tâlhărit, a unei femei agresate sau nu ai contribuit la trimiterea în pușcarie a unui infractor, ar fi foarte penibil ca acum să protestezi că este eliberat unul.

Nu cred că este cineva dintre noi care să nu fi văzut cel puțin o dată în viața sa cum se produce o infracțiune stradală sau să nu fi avut cunoștință de ce și cum fură un politician sau un funcționar. Întrebarea este câți dintre noi au intervenit sau au contribuit la inculparea infractorului. Să nu se înțeleagă greșit. Nu reproșăm absolut nimic celor care nu au intervenit în oprirea unei infracțiuni sau a unui infractor, deoarece aceste acțiuni presupun riscuri, dar ni s-ar părea foarte penibil să stai ascuns după perdea în casă când o bătrână este tâlhărită în fața blocului sau să te faci că vorbești la telefon când o femeie este agresată pe stradă de soțul sau concubinul violent și acum să ieși în stradă și să protestezi contra infractorilor.

Mulți dintre cei care sunt închiși acum sunt închiși din cauza noastră, a celor care scriem pe internet, citim sau comentăm. Un infractor nu ar putea tâlhări o bătrână în piață dacă toți cei care ar fi în zona ar interveni. Un funcționar sau un polițist nu ar putea lua șpagă dacă am riposta atunci când ar insinua că trebuie să-i dăm ceva. Un politician nu ar face ce vrea el, dacă toți am pune mâna pe o coală de hartie și i-am face o mie de plângeri la primul abuz. Exceptând infracțiunile de care noi, poporul, nu știm și pe care nu le vedem, restul infractorilor care suprapopulează pușcăriile sunt rezultatul indolenței, neimplicării și lipsei noastre de empatie și spirit civic.

Așa că haideți să nu fim ipocriți. Această grațiere se dă în special pentru fapte la care noi am avut calitate, cel puțin morală, de martori sau de tăinuitori. Grațierea aceasta ne vizează pe toți, nu numai pe cei din pușcarii. Iar cei care nu vor infractori în libertate ar trebui să înceapă prin a se implica în prevenirea, oprirea și condamnarea infracțiunilor.

Iosub Robert

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy