Dr. Iulian Ghercă, directorul CMJ Neamț, despre evenimentele notabile organizate de instituția pe care o conduce

Muzeu, ev

Dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat o evenimentele notabile organizate de instituția pe care o conduce.

Pentru început directorul CMJ Neamț a urat tuturor doamnelor și domnișoarelor ”LA MULȚI ANI” cu ocazia zilei de 8 martie și le-a reamintit că au intrarea gratuită în toate muzeele din județ pe tot parcursul zilei de miercuri.

În ceea ce privește proiectele lunii martie, dr. Iulian Ghercă a ținut să precizeze că ele vizează zona de cercetare științifică, zona expozițională dar și cea educațională: ”Referitor la zona educațională, doamna Otilia Mircea realizează numeroase activități în unitățile școlare din mai multe județe, unde peste trei mii de copii realizează puzzle-uri după mai multe obiecte prezente în muzeele din Neamț. Cu siguranță, mulți copii, mulți elevi vor participa în continuare la realizarea prioiectului educațional”, a declarat directorul – manager al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Tot în această zonă, educațională, șase școli din județ și-au anunțat participarea la proiectul ”Muzee în școli”. Urmează ca în perioada următoare specialiștii CMJ Neamț să treacă prin aceste școli pentru a evalua obiectele puse la dispoziție de unitățile de învățământ.

În plan expozițional, dr. Iulian Ghercă a mulțumit artiștilor plastici pentru că au acceptat să colaboreze cu instituția pe care o conduce și pentru faptul că intenționează să organizeze două expoziții personale. Directorul – manager al Complexului Muzeal Județean a mai amintit și câteva din proiectele propuse în perioada următoare în orașele din județ: ”Casa Capșa – 165 de ani de istorie – în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, expoziție organizată de doamna dr. Verzea Mihaela și activitățile pe care le vom organiza la Roman cu ocazia zilelor orașului, 625 de ani de la atestarea documentară, sunt doar câteva repere în perioada următoare. Zona Târgu Neamț este o zonă de atracție turistică importantă care ne provoacă și propunem o masă rotundă cu titlul: ”Muzeele repere în peisajul turistic, la care o să invităm atât autoritățile locale cât și operatorii de turism”.

În zona cercetării științifice, pe data de 5 aprilie Complexul Muzeal Județean va organiza o masă rotundă cu tema ”Vocația libertății – Forme de dizidență în România”, unde sunt invitate două personalități din zona academică și a cercetării, doamna Ana Maria Cătăruș, cercetător la Institutul național pentru studiul totalitarismului al Academiei Române și domnul profesor doctor Igor Cașu, director – fondator al Centrului de Studiere a Totalitarismului din Chișinău (Republica Moldova), în contextul împlinirii a 100 de ani de la Revoluția rusă.

Pe perioada lunii martie, Complexul Muzeal Județean are un proiect de cercetare în colaborare cu trei instituții din străinătate (Universitățile din Regensburg, respectiv Nurnberg din Germania și una din Polonia, este vorba de Universitatea din Rzeszow) și două din țară, la care se adaugă Muzeul Bucovinei. Este vorba de cercetări arheologice interdisciplinare, care vizează treisprezece situri arheologice, douăsprezece din județul Neamț și unul din județul Suceava.

Sunt angajați în acest proiect peste 20 de specialiști din aceste insituții. Ca metode de cercetare, sunt fotografia cu dronă, cercetările geomagnetice, periegheze, care se vor efectua în 15 zile de muncă intensivă. Printre cele 13 situri se află Cetatea Neamț, din zona medievală și sunt vizate și siturile din perioada neolitică pentru Cultura Cucuteni, care vor plasa instituția și specialiștii noștri într-un loc binemeritat în zona academică”, a menționat dr. Iulian Ghercă.

Evenimentul anului îl constituie organizarea la Piatra-Neamț mesei rotunde ”Tendințe actuale în managementul cultural – Probleme de sistem și perspective” în perioada 21 – 23 martie 2017, la care vor participa în jur de 30-40 de manageri de muzeu din întreaga țară.

”Nu vor fi doar manegeri de muzee, ci și reprezentanți ai unor organizații naționale, precum secretarul general și președintele executiv al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, președintele INCOM România, un reprezentant al Institutului Național de Formare Culturală, unul sau doi reprezentanți ai Institutului Patrimoniului din România. Așteptăm și o confirmare al unui reprezentant al Ministerului Culturii”, a mai precizat dr. Iulian Ghercă.

Directorul – manager al Complexului Muzeal Județean a mai spus că îl va invita la manifestare și pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, care s-a implicat în activitatea culturală nemțeană, iar temele de discuție sunt de actualitate: perfecționarea, formarea și promovarea personalului din muzee, protejarea și clasarea patrimoniului, conservarea și restaurarea patrimoniului, cercetarea și activitatea științifică din muzee, legislația din domeniul cultural, precum și salarizarea personalului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy