Interviu cu managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, Dr. Cristina Atănăsoaie Iacob

Dr. Cristina Atănăsoaie Iacob este de la sfârșitul lunii iulie 2017 managerul interimar al Spitalului Județean de Urgenţă Piatra-Neamț.

  • Doamna dr. Cristina Atănăsoaie Iacob are 53 de ani și a terminat Facultatea de Medicină în anul 1989, specialitatea medicină internă. Timp de 6 ani a fost manager la Spitalul Roznov, iar în anul 2008 s-a transferat la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. În perioada 2011-2012 a fost director medical la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, iar la sfârșitul lunii iulie, după demisia avocatului Liviu Negelschi, a devenit managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

R: Sunteți manager interimar de aproximativ 5 luni. Ce ați reușit să realizați în această scurtă perioadă de timp ?

Dr. Cristina Atănăsoaie Iacob: În principal am continuat proiectele care erau deja începute și m-am străduit să măresc ritmul de realizare a acestora. Mă refer aici la continuarea reabilitării Pediatriei, care din motive independente de spital au stagnat. Până acum s-a dat în folosință corpul C, unde este Urgența, care, din păcate, funcționează tot cu mobilierul și aparatura veche. Așteptăm firma cu care avem contract, Medicare Tehnics S.A, să își respecte angajamentele. Reprezentanții firmei au spus că noul mobilier va fi livrat până la sfârșitul anului. Am reînceput lucrările de reabilitare la Secția de Sterilizare. Acestea au fost începute în urmă cu 2 ani și neterminate, din lipsă de fonduri. Sper ca până la sfârșitul anului lucrările să fie finalizate, deoarece această secție este una foarte importantă pentru blocul chirurgical. Tot acolo vom monta și un aparat nou, care stă și el în așteptare de vreo câțiva ani. De asemenea, mă străduiesc să încep lucrările de reabilitare la bucătărie, unde sunt mari neajunsuri. Din păcate, spațiul destinat blocului alimentar nu este tocmai cel pe care ni l-am dori, însă altul mai bun nu avem, dar sperăm, tot până la sfârșitul anului, să finalizăm lucrările de igienizare, de schimbare a unor țevi de apă caldă, de abur și a unui tavan.

R: Care ar fi, în opinia dumneavoastră, punctele tari și punctele slabe ale Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț ?

Dr. Cristina Atănăsoaie Iacob: În primul rând este vorba despre un spital județean, cu o mare adresabilitate. Avem încadrat personal medical cam în toate specialitățile importante. Acestea ar fi punctele tari. În categoria punctelor slabe putem trece lipsa fondurilor necesare pentru investiții, reabilitări, reperații. Aș atrage atenția și asupra vechimii pavilioanelor. De exemplu, pavilionul medical este cu risc seismic crescut. Este acum un proiect, care se va derula din fonduri europene, sper eu cât mai repede, de construire a unui pavilion medical nou și de reabilitare a celui vechi…dar vom vedea.

R: Cum apreciați colaborarea cu Consiliul Județean Neamț, unul dintre principalii finanțatori ai Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț ?

Dr. Cristina Atănăsoaie Iacob: Noi primim fonduri, în principal, prin contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamț, iar Consiliul Județean Neamț ne ajută cu bani pentru funcționare. Avem o colaborare foarte bună cu Consiliul Județean Neamț. A fost neașteptată pentru mine această implicare a Consiliului Județean Neamț.

R: Dacă ar fi să numiți cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul, care ar fi aceea ?

Dr. Cristina Atănăsoaie Iacob: În ultimii ani a fost un număr foarte mic de investiții pe reabilitare, pe aparatură, iar din această cauză fiecare secție a început să sufere. Eu văd ca o urgență reabilitare blocului chirurgical și a Secției de Chirurgie. Mari probleme ar fi și la Secția Anestezie și Terapie Intensivă, care trebuie rezolvate cât se poate de repede.

R: V-ați schițat un plan managerial pe termen mediu sau lung? Mai precis, care ar fi planurile de viitor ?

Dr. Cristina Atănăsoaie Iacob: Sincer, nu, deoarece nu m-am hotărât dacă o să particip la examenul pentru postul de manager al spitalului. Ca să devin manager cu acte în regulă, adică cu examen, ar trebui să renunț la locul meu de muncă ca medic, pe perioada contractului de manager. Astfel spus, planurile pe care le-am făcut sunt doar pe termen scurt și sunt cele pe care vi le-am spus deja.

  • Deocamdată nu se ştie când va fi organizat concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Județean de Urgenţă Piatra-Neamț.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy