Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Neamț: Măsuri pentru reducerea riscului de incendiu în perioada Sărbătorilor Pascale

ISU REC

Activitatea de prevenire a incendiilor în perioada sărbătorilor pascale vizează două aspecte majore: asigurarea securității la incendiu a lăcașurilor de cult și prevenirea incendiilor la gospodăriile populației premergător și pe timpul sărbătorilor pascale.

Premergător sărbătorilor pascale cetățenii își pregătesc gospodăriile de sărbătoare şi din păcate, în mediul rural, finalizează această activitate prin arderea resturilor menajere/vegetale rezultate, ceea ce conduce de multe ori la incendierea gospodăriilor. Un alt aspect este legat de utilizarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire şi de preparare a hranei

anul 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Număr incendii în ziua premergătoare Paștelui și în zilele de Paște 6 7 8 9 5 7 3 6 3 14 11

Pentru reducerea riscului de incendiu în perioada sărbătorilor pascale recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

 • autoturismele persoanelor participante la slujbele religioase vor fi parcate astfel încât să nu fie blocate căile de acces pentru autospecialele de intervenție ale pompierilor;
 • supravegherea permanentă a copiilor pe timpul desfășurării slujbelor;
 • în cazul izbucnirii unui incendiu pe timpul slujbelor religioase se recomandă:
  • să nu intre în panică și să își păstreze calmul;
  • să anunțe începutul de incendiu la numărul unic 112;
  • să acorde prioritate la evacuare copiilor și femeilor;
  • să identifice și să utilizeze mijloacele inițiale de stingere a incendiilor;
  • să permită accesul forțelor de intervenție pentru stingerea incendiului.
 • la sosire acasă după slujba de Înviere, recomandăm:
 • amplasarea lumânărilor aprinse în suporturi stabile, la distanțe de siguranță față de materialele combustibile;
 • copiii nu vor fi lăsați nesupravegheați în încăperile în care se află lumânări/candele aprinse;
 • stingerea lumânărilor/candelelor în momentul în care se merge la culcare.

În primul trimestru al anului 2017 cadrele inspecției de prevenire împreună cu echipaje din cadrul detaşamentelor de pompieri au desfăşurat activităţi preventive la obiectivele de cult catolice și ortodoxe pentru a asigura reducerea riscului de incendiu la această categorie de obiective. În cadrul celor 61 de controale s-au constatat 270 nereguli, fiind aplicate 216 avertismente şi 18 amenzi contravenţionale în cuantum de 13.000 de lei.

Totodată, în paralel cu activitatea de îndrumare și control, instituţia noastră a desfăşurat instruiri în domeniul situațiilor de urgență a preoților parohi din protopopiatele ortodoxe si din decanatele catolice cu ocazia sărbătorilor pascale. La aceste activităţi au fost prezenţi un număr de 272 preoţi parohi ortodocși, precum și 48 preoți romano-catolici din decanatele din județ.

Pentru asigurarea unui nivel de securitate la incendiu corespunzător al acestor obiective, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț a implicat și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență care vor desfășura activități preventive premergător și pe timpul slujbelor religioase.

Cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț care nu sunt de serviciu și participă la Slujba de Înviere vor avea ca sarcină de serviciu urmărirea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *