Legături între scandalul serviciilor secrete și județul Neamț

servicii

Din start trebuie menționat că ceea ce vedem acum în spațiul public este un pui de scandal față de ce s-a declanșat în zona serviciilor chiar din Neamț în anii 2000. Acum generalul Coldea este trecut în rezervă, ceea ce este o adiere de vânt pe lângă furtuna din 2001, dar pentru cei care ar vrea să uităm e bine să amintim ”de ședința Consiliului Suprem de Aparare a Țării din data de 28 mai 2001 în care s-a discutat decizia SRI din aceeași lună, decizie ce privea eliberarea din funcție si trecerea în rezervă a coloneilor C.S. de la Suceava, generalului de brigadă B. I., M. G. de la contraspionaj, L. V. de la integritatea teritorială, P.I.- seful contraspionaj, si locotenent-colonelul D. C., seful secției județene Neamț a SRI.” Cei eliberați din funcții au fost acuzați de implicare în „fabricarea” unor documente false care ar fi trebuit să ducă la incriminarea sefului SRI de la acea vreme, Radu Timofte, fost senator social democrat de Neamț. Dosarul fals fabricat pentru Radu Timofte ar fi trebuit să arate ca acesta a fost colaborator al serviciilor secrete din Rusia. Acest scandal, urmat de decizii ale CSAT și cu suspiciuni mult mai grave decât ce spune Ghiță acum a fost un adevărat cutremur în serviciu și totodată a însemnat punctul de pornire în reformarea SRI. Dar despre acest lucru am scris în 2014 când nimeni nu avea curajul să vorbească despre asemenea subiecte.

Să ne amintim de articolul din anul 2015 când am fost catalogați ca fiind nebuni când povesteam despre întâlnirile și petrecerile din munții Neamțului la care participau Udrea, Kovesi, oameni din servicii și DNA și puneau la punct numiri prin procuratură, servicii și zona politicului. ( click aici pentru articol ) Desigur că fiind singurii care am scos la acea vreme astfel de informații în spațiul public, multora li s-a părut imposibil să avem dreptate atât timp cât absolut nimeni din România nu spunea nimic de aceste lucruri. Atunci, în 2015, vă spuneam ”cu siguranță veți afla de la autorități ce se întâmpla în munții Neamului deoarece este o chestiune de timp până ce subiectul nu va mai putea fi ascuns și va fi făcut public” și iată că am avut dreptate și acum toată țara vorbește de ceea ce scriam noi și părea imposibil să fie adevărat. Acele întâlniri Codruța – servicii – politic chiar aveau loc.

Tot în anul 2015 am abordat un subiect pentru care am avut mari probleme și de care și acum este absolut interzis de a se vorbi in Neamț. Atunci vă spuneam de ”câștigarea licitatiei pentru realizarea noului bloc operator de la SJU Neamţ în valoare de 5 milioane de euro. Licitația a fost câștigată de un grup de firme al cărui lider este firma Medicare Technics din Bucuresti, firmă unde, printr-o pură coincidență, preşedinte-director este George Coldea, văr primar al actualului șef al SRI, ….. Și asta nu e tot. Aceeași firmă condusă de vărul lui Coldrea este partenera firmei ce a câștigat teoretic licitația pentru tomograful supraevaluat la peste 1.200.000 euro ce urmează să fie achiziţionat de spitalul din Piatra-Neamţ. Tot aceeași firmă mai are o lista mare de licitații câștigate în sistemul de sănătate nemțean, începând de la ultimele reparații de sterilizare unde au mers 3.588.000.000 lei vechi şi pâna la achiziții de detergenți.
Avem noi o presimțire că și acest subiect nu va mai putea fi mult timp ținut ascuns și va izbucni spre disperarea celor care au făcut eforturi supraomenești pentru a ne contracara și a-i sprijini pe cei implicați.

Pentru a nu exista interpretări ciudate, e bine să specificăm că în toate anchetele noastre jurnalistice nu am dat peste niciun indiciu clar care ar putea duce la actuali lucrători din serviciile secrete din Neamț, ci doar la foste lichele ale sistemului care au plecat pe ușile din dos și la vârfuri ale sistemului care au derapat fiind amețiți de mirosul sumelor fabuloase de bani care se mișcau în combinațiile politice. Ca impresie generală asupra serviciilor, cel puțin pe plan local, vă putem spune că peste 90% dintre ele sunt populate cu patrioți adevărați care au ajuns să lucreze aici pe competențe adevărate, nu pe pile și nepotisme, și care chiar își fac treaba mult mai bine decât serviciile similare din țările învecinate. Pentru o corectă abordare e bine de știut că în zona serviciilor din România avem cel mai mic procent de corupți și cea mai mică influență a politicului. Ce vedem acum în spațiul public pare spectaculos, dar de fapt nu e nimic de speriat. În comparație cu alte servicii din alte țări unde aceste sisteme se ocupă direct de traficul de droguri, de creat conflicte armate și de spălat sume uriașe de bani, serviciile din România chiar își ocupă peste 90% din timp cu securitatea națională și vă spune acest lucru un om care s-a luptat cu sistemul, un om căruia un fost șef din SRI i-a facut dosare penale false, deci departe de mine gândul de a le lua apărarea, dar dincolo de luptele personale ca jurnalist sunt dator să fiu obiectiv pe astfel de subiecte.

Important este să înțeleagă toată lumea că ce vedem acum în spațiul public este o etapă firească în reformarea și evoluția serviciilor. Prin aceste etape de scandal și reorganizare au trecut pe rând toate serviciile din lume, deosebirea fiind că de cele mai multe ori aceste lupte sunt dincolo de spațiul public, cum a fost, de exemplu, și cea din 2001 de care am amintit la începutul articolului. Deci, nu e sfârșitul lumii cum vor unii să lase impresia și nici nu se petrece ceva care ar putea influența negativ societatea. Asistăm doar la o etapă a metamorfozei serviciilor din România, etapă prin care au trecut mai toate serviciile din UE, iar direcția în care se merge este cea corectă. Toți cei care cunosc evoluția țărilor europene înțeleg acest lucru care e bine că se întâmplă și mai ales e bine că se merge în direcția care trebuie.

Iosub Robert

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy