Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Limbaj ”porcos” pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț

Mai multe persoane ne-au atras atenția că la Teatrul Tineretului se joacă o piesă cu limbaj licențios care nu doar că nu este interzisă copiilor, ci este chiar ”recomandată tinerilor de la 16 ani în sus”.

Am mers la teatru unde ni s-a interzis să filmăm sau să facem vreo poză, ba mai mult, ca să se asigure ca nu cumva să filmez cu vreun telefon sau cameră, au plasat în mod invaziv un angajat al teatrului care stătea ostentativ în picioare în stânga mea și se uita din 30 în 30 de secunde la mâinile mele într-un mod abolut lipsit de orice discreție.

Deoarece comportamentul incredibil de invaziv și penibil față de un jurnalist era greu de suportat, am stat la piesă doar 5 minute, dar și aceste 5 minute au fost suficiente. Iată expresiile pe care le-am auzit în primele 5 minute din această piesă de teatru ”recomandată” minorilor din Piatra-Neamț:

”o fut în toate direcțiile”
”labagii dracului”
”ți se rupe că ai sub picioare prezervativele folosite de la …”
”i-ai dat la dracu pe toți”
”toți sunt niște ciudați imbecili”
”te simți orgasmic”
”muștele lipite în căcat”
”site porno normal”
”vor crăpa din cauza cancerului…”

Frumoasa piesă recomandată minorilor nemțeni a fost interzisă în țara sa de origine unde ca să poata fi jucată a trebuit adaptată, adică scoase cuvintele licențioase. La noi, la Neamț, s-a tradus varianta interzisă la alții.

Consultând oameni care cunosc mai bine decât mine lumea cultural-artistică și în a căror opinie am toată încrederea, am înțeles că acesta este trendul în literatură și artă unde se merge pe texte cât mai ”vizuale” care să te transpună în realitate așa cum este ea.

Cu tot respectul pentru curentele din artă și cultură, poate nu ar fi rău să fie intrebați și cei din ai căror bani trăiește Teatrul Tineretului dacă ei sunt de acord cu așa ceva. Chiar aș vrea să îi văd pe cei de la Consiliul Județean Neamt care zic ca e bine așa la TT cum citesc ei în plenul Consiliului primele fraze din această piesă de teatru.

O fi bine sau nu cu limbajul acesta ”porcos”, vă lăsam pe dumneavoastră să apreciați. Departe de noi gândul de a nu recunoaște că limbajul ”porcos” este o normalitate pe holurile oricărei școli, în instituții publice sau pe stradă. Dar parcă să promovăm acest limbaj pe bani publici e cam deplasat.

În final, recunosc că atunci când m-am vazut cu paznic dedicat pentru mine în sala teatrului și când am văzut cât de atent și ostentativ mă supraveghea, nu am putut să mă abțin și am filmat cu o camera ascunsă cum se spune pe la noi ”de mana cu paznicul”. Presupun că data viitoare la TT vor avea o poartă de detecție ca la aeroport și mă vor gâdili cu detectorul de metale pe sub braț… penibile momente am mai ajuns…. să filmez cu camera ascunsa la TT.

Iosub Robert
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *