Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mărțișorul, inclus în patrimoniul cultural UNESCO

Mărțișorul, simbolul primăverii în mai multe țări din zona balcanică, a fost inclus pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Decizia a fost luată în cadrul ședinței UNESCO din insula Jeju, Coreea de Sud.

Cu foarte puţin timp în urmă, la reuniunea Comitetului îndrituit al UNESCO, din Coreea, s-a aprobat includerea în patrimoniul imaterial cultural al UNESCO a Mărţişorului – obicei tradiţional din aceste zone, pre-creştin, anterior marilor migraţii, specific populaţiei autohtone, dar care se întinde azi pe teritoriul mai multor ţări din zona balcanică, din Republica Moldova, până în zona Macedonia. Eu cred că este un lucru important: alături de doină, în patrimoniul cultural al UNESCO să fie şi Mărţişorul, tradiţionala sărbătoare a românilor”, a declarat liderul grupului social-democrat din Senat, Șerban Nicolae, citat de Agerpres.

„Mulțumim decembrie! Ai fost generos cu noi în 2016, când ne-am regăsit covorul în Lista UNESCO și, iată, azi – mărțișorul”. Viață lungă , MĂRȚIȘOR! Te iubim și suntem mândri!”, a scris și ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Monica Babuc, pe pagina sa de Facebook.

În elaborarea și promovarea dosarului de înscriere au fost implicate autoritățile din Republica Moldova, România, Bulgaria și Macedonia.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *