Microcipați animalele de companie pentru a le oferi o șansă în plus să se întoarcă acasă, dacă s-au rătăcit

În ultima perioadă, în județul Neamț s-au semnalat mai multe cazuri de animale de companie pierdute. Cei care le-au găsit rătăcind pe străzi de cele mai multe ori nu au reușit să găsească stăpânul real al animalelor, recurgându-se la adopție, deci la relocarea animalului într-o nouă familie. Acest fenomen este mai des întâlnit în cazul câinilor care, dacă ar fi fost microcipați, ar fi ajuns extrem de rapid înapoi la casele lor. Motivele animalelor cu stăpân pierdute sunt multiple: putem vorbi de neatenție, de abandon sau de diverse situații punctuale care duc la pierderea sau fuga animalului de acasă.

Deși avem o legislație destul de clară în acest sens, nici în ziua de astăzi stăpânii nu își microcipează animalele, de sterilizări și vaccinări… nu mai vorbim.

Întrucât fenomenul animalelor de pe străzi este departe de a fi eradicat în România, ar fi util ca proprietarii de animale să conștientizeze riscul piederii patrupedului, care ajunge pe stradă unde, dacă nu este sterilizat, va face pui, dacă nu este vaccinat, va muri din cauza bolilor, dacă nu este microcipat… nu va mai putea ajunge acasă, decât cu mari eforturi din partea stăpânului dispus să îl caute.

Cea mai bună metodă de a identifica un animal cu stăpân este microciparea.

Microcipul este un dispozitiv de marimea unui bob de orez, care se inserează sub pielea animalului. Este format din sticlă organică, rezistentă la șocuri sau lichide, biocompatibilă cu țesuturile înconjurătoare. Microcipul conține un cod unic care poate fi citit numai de către un scanner compatibil. Acest sistem se bazează pe unde radio de joasă frecvență. Cipul nu deține o baterie și nu necesită încărcare sau înlocuire. Implantarea se face doar de către un medic veterinar. Imediat dupa implantare, codului unic al cipului trebuie să i se atașeze datele de identificare ale câinelui și stăpânului, altfel cipul nu are nicio valoare. Prețul de cost este cuprins între 50 și 150 de lei, în funcție de cabinetul veterinar și/ sau firma producătoare. Tariful cuprinde atât valoarea dispozitivului, manopera de implantare, cât și introducerea datelor în computer.

Conform ORDINULUI nr. 1 din 7 ianuarie 2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, câinii se identifică exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora, de către medici veterinari din unităţile medicale veterinare de asistenţă înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare cu sau fără personalitate juridică, deţinut de către CMV, precum şi din universităţile care deţin clinici veterinare universitare, înregistraţi ca identificatori şi operatori ai RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân).

La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligaţia de a anunţa, după caz şi/sau proximitate, cea mai apropiată secţie de poliţie sau serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţat la nivelul unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază teritorială a fost găsit câinele, în vederea depistării şi anunţării proprietarului.

Microcipați animalele de companie pentru a le oferi o șansă în plus să se întoarcă acasă, atunci când s-au rătăcit.

M. I.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy