MUZEUL DE ARTĂ ROMAN ÎN ANUL 2016

În anul 2016 Muzeul de Artă din Roman a organizat o serie de manifestări culturale, venind în întâmpinarea publicului larg cu o diversitate de expoziţii temporare personale, de pictură şi grafică sau fotografie, expoziţii colective, expoziţii cu lucrări din patrimoniul muzeului, simpozioane, lansări de carte şi microrecitaluri.

Fiecare activitate şi-a avut proprii vizitatori, în funcţie de temele abordate. Am putea aminti o parte din acestea: expoziţia personală de artă naivă a doamnei picturii naive, cu numeroase premii la expoziţiile de gen din ţară, Catinca Popescu din Bacău, care a surprins prin sensibilitate şi armoniile de culoare în compoziţiile cu teme rustice. Expoziţia personală de excepţie a pictorului Mihai Olteanu, mult aşteptată, care ne-a oferit un periplu de esenţă cromatică şi spaţialitate peisagistică sau florală de graţie şi profunzime.

Expoziţia de grafică a mai tânărului dar talentatului Ştefan Leonte, care a adus un aer de prospeţime şi provocare tehnică atent studiată şi de mare fineţe. Expoziţia de fotografie a profesorului Paul Alexandru, un real succes printre mai tinerii vizitatori, care a propus un alb-negru, un clar-obscur atent aşezat. Două expoziţii, unice prin teme şi prin abordare, au surprins plăcut publicul: expoziţia Romanul de ieri şi astăzi – expoziţie documentară a romaşcanului Petru Frunză care a încântat publicul cu imagini deja istorice ale Romanului de altădată, acum picturale şi nu doar fotografice ; iar expoziţia Omagiu… Sergiu Celibidache l-a readus în atenţia romaşcanilor pe marele dirijor, acum în portrete şi compoziţii unice, picturale, atent şi cu emoţie redate pânzei, de Dana Mihaela Şoiman. Expoziţia cu lucrări din colecţia Muzeului de Artă Roman Donaţia Marcel Locar cu lucrări de grafică semnate de Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Camil Ressu sau Nicolae Dărăscu.

a
vernisajul Anualei de pictură, grafică şi sculptură – 16 decembrie 2016

Dar cel mai aşteptat eveniment care are loc la muzeul nostru este Anuala de pictură, grafică şi sculptură. Pe 16 decembrie 2016 s-a deschis cea de-a XII – a ediţie. O expoziţie cu o tradiţie şi cu o istorie legată de începuturile muzeului de artă, în anii 1970,  când se organizau asemenea colective cu artiştii romaşcani amatori (pe atunci existând un singur artist profesionist – Gheorghe Iliescu) şi dedicate unor sărbători specifice perioadei. De-a lungul timpului a purtat diverse denumiri şi se desfăşura chiar şi în diferite perioade ale anului. Întreruperea acestor saloane, din varii motive, pentru o perioadă de după 1989, nu a dus şi la dispariţia dorinţei artiştilor romaşcani de dialog plastic – între artişti, pe de o parte şi între artişti şi publicul iubitor de frumos, pe de altă parte – pe simezele Muzeului de Artă Roman, locul de naştere al acestui necesar de diversitate de stiluri, tehnici şi teme.  A continuat ca o expoziţie special dedicată artiştilor plastici romaşcani amatori şi profesionişti, pentru ca la un moment dat, interesul artiştilor din afara Romanului, să ne determine să o transformăm într-o expoziţie deschisă celor care doresc să participe indiferent de zonă. Astfel că Muzeul a început colaborarea şi cu artişti din alte oraşe. Am mizat întotdeauna pe noutate şi diversitate în ceea ce priveşte modul de prezentare şi critică.

Este o expoziţie aşteptată cu nerăbdare, dar pregătită cu multă răbdare, cu multă artă, pentru a putea oferi publicului iubitor de artă, de frumos, un regal de forme, de culoare, de trăire şi simţire. Pentru acest regal s-au întâlnit la muzeul nostru 42 de artişti şi au fost expuse 150 de lucrări de pictură, grafică, fotografie, artă decorativă şi sculptură, semnate de artişti din Roman, Piatra Neamţ, Iaşi, Bacău, Covasna, Bucureşti, Braşov şi din Italia. O expoziţie de diversitate tematică, tehnică şi stilistică, care surprinde întotdeauna. Fiecare artist s-a remarcat prin noutăţile abordate, ce ţin de temă sau de stil. Fiecare lucrare surprinde prin tehnică, cromatică sau spaţialitate. De la portrete de rigurozitate tehnică, la Mircea Răzvan Ciacâru sau la Irio Pietro Alessandro Dal Bo’, la cromatica dinamică de sonoritate sensibilă şi intensă a lui Ovidiu Costel Cărpuşor, la transfigurările elegante şi de fineţe cromatică şi grafică ale lui Florin Mareş. Profunzime grafică şi supleţea tonurilor cromatice la Lucian Gogu Craiu sau accente cromatice vibrante la Oana Cătălina Gavriliu sau Petru Vamanu. Maiestuoasele infinituri marine la Dana Mihaela Şoiman sau un Balcic liniştit la Georgeta Ionescu Stoian, elegantele şi delicatele decorative Rapsodii de toamnă, semnate cu graţie de Cristiana Paloş. Vibrante şi sigure pensulări în lucrările Elenei Sârbu, energice căutări cosmice la Irina Lazăr, pentru a ne opri îndelung asupra temelor mitice redate cu eleganţă şi sensibilitate prin tuşe de culoare de fineţe şi profunzime, într-o spaţialitate ce se impune privirilor la Alexandra Maiakovski. Fineţea şi măiestria sculpturală la Carmen Chirica Pâslariu ne îndeamnă la meditaţie ca şi mai volubila şi energica formă de oţel a maestrului Kovacs Geza. Un clar obscur de profundă analiză regăsim în fotografiile semnate de Ştefan Leonte sau delicatele culori de toamnă în peisajele de poveste fotografică ale lui Alexandru Paul. Edi Apostu ne surprinde de această dată cu spaţialitatea şi formele cromatice translucide. O Întâlnire a nimfelor, spaţială şi echilibrată cromatic, ne atrage atenţia la Monica D. Carp.

În cadrul Anualei, prin meritul unor profesori de artă plastică dedicaţi, se desfăşoară şi a II – a ediţie a secţiunii juniori – copii talentaţi la grafică – profesor coordonator Claudiu Andone, de la Colegiul Naţional Roman-Vodă şi pictură – profesor coordonator dr. Monica D. Carp de la Clubul Copiilor Roman. Iniţiativa acestei secţiuni aparţine profesorului de artă vizuală de la Colegiul Naţional Roman-Vodă, Claudiu Iulian Andone, un profesionist şi un perfecţionist, cel care a creat o adevărată şcoală de grafică la Roman. Dr. Monica D. Carp, de departe artistul plastic cu activitatea cea mai intensă din Roman în anul 2016: 2 expoziţii personale, la Muzeul de Artă din Roman şi la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, cu participări la expoziţii de grup din Neamţ, Iaşi, Bacău. Ca profesor, coordonează la Clubul Copiilor din Roman Cercul de Artă Decorativă, reuşind să obţină numeroase premii şi trofee cu elevii la Concursuri Naţionale şi Internaţionale şi este organizatorul a 2 concursuri naţionale pentru copii: Crucea în imaginaţia copiilor şi Mărţişorul Românesc.

Iată doar câteva dintre expoziţiile anului 2016 de la Muzeul de Artă din Roman, culminând cu Anuala care este încă pe simeze şi câteva motive ca publicul să treacă pragul instituţiei noastre pentru a admira o părticică din frumosul artei plastice a anului 2016.

Muzeograf  Mihaela Ciobanu

 

1-b

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy