„NU-TI SCĂPA CASA DIN OCHI!”

Inspectoratul General al Poliției Române – prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Groupama Asigurări S.A. au inițiat, la nivel național, campania de prevenire a furturilor din locuințe intitulată „NU-TI SCĂPA CASA DIN OCHI!”
Acest nou demers reprezintă o continuare a protocolului de colaborare din anii 2011 și 2012, încheiat între Inspectoratul General al Poliției Române și Groupama Asigurări S.A. și a rezultatelor foarte bune înregistrate în cadrul campaniilor „Fii precaut, Hotii nu dorm!”si ”Nu-ti lăsa mașina la îndemâna hotilor”.
Campania „Nu-ti scăpa casa din ochi!” se va desfășura în perioada mai – iulie 2013 si are ca scop informarea populației cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe.
La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț promovarea campaniei se va realiza de către Compartimentul de Analiză si Prevenire a Criminalității si Serviciul Ordine Publică, prin agenții de ordine publică și de proximitate.
Pentru ca mesajele campaniei să fie aduse la cunostința unui număr cât mai mare de persoane, polițistii vor organiza și vor participa la întâlniri cu grupuri țintă: asociații de proprietari, persoane vârstnice și în special locatarii care locuiesc la parter și etajul unu.
Pe parcursul întâlnirilor se vor prezenta participanților aspecte de interes privind furturile din locuințe, modalitățile în care acționează, de regulă, infractorii și care sunt măsurile de protecție pe care proprietarii de locuințe le pot lua pentru a nu fi victime ale unor astfel de infracțiuni.
Pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate un număr de 8000 de scrisori, adresate cetătenilor, care vor fi depuse în cutiile postale. Totodată, în cadrul acțiunilor publice (Zilele Municipiului Piatra Neamț, Zilele Municipiului Roman, Zilele Orașului Roznov, Bâlciul anual din Roman și Târgu Neamț, Zilele Cetății Târgu Neamț și Festivalul Artei Medievale, etc.) polițistii vor distribui 4.000 de broșuri, iar la avizierele blocurilor, la sediile unităților de poliție, la intrările în centrele comerciale și în alte locuri publice vor fi expuse 150 de afișe cu mesajul campaniei care au fost realizate cu sprijinul partenerului Groupama Asigurări S.A..
PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINTE
1) CE TREBUIE SĂ FACETI DACĂ LOCUITI LA BLOC:
Intrarea în imobil
– Asigurati-vă că ati închis bine usa, atunci când intrati sau iesiti în/din imobil!
– Dispozitivul de amortizare montat pe usa de la intrare trebuie să permită o închidere completă a acesteia!
– Dotati cu încuietori corespunzătoare usile de la terase sau de la alte zone de acces!
– Nu permiteti accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre odată cu tine!
– Instituiti în imobil, cu sprijinul vecinilor, un sistem de supraveghere a vecinătătii!
Usa de acces în locuintă
– Tineti usa de acces în locuintă încuiată permanent, chiar si atunci când sunteti acasă!
– Usa trebuie să fie confectionată dintr-un material rezistent la solicitări mecanice!
– Montati pe toc, în zona sistemelor de închidere/asigurare, o armătură metalică!
– Balamalele să aibă o bună fixare în toc si în usă. Înlocuiti rapid orice încuietoare devenită nefunctională sau a cărei cheie ati pierdut-o.
Ferestrele
– Dacă locuiti la parter, etajul 1 sau ultimul nivel, asigurati ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau un sistem antiefractie!
– Când părăsiti locuinta, chiar si pentru scurt timp, închideti toate ferestrele, inclusiv usa de la balcon.
2) CE AVETI DE FĂCUT CÂND LOCUITI LA CURTE
– Gardul care înconjoară curtea trebuie sa aibă o înăltime potrivită, astfel încât să fie greu de escaladat!
– Poarta de acces să fie în permanentă asigurată cu un sistem de închidere corespunzător si prevăzută cu interfon!
– Montati un sistem video de supraveghere pentru înregistrarea oricărei activităti desfăsurate în curte!
– Instalati un sistem de iluminare cu senzori de miscare pentru zona exterioară!
– Pe timpul noptii asigurati anexele gospodăresti cu încuietori sigure!
– Pentru ferestrele de la parter, instalati un sistem electronic antiefractie sau gratii metalice.
Politistii recomandă cetătenilor să tină cont de următoarele sfaturi: pentru prevenirea furturilor din locuinte:
– Nu permiteti accesul în locuintă celor care vin să-ti prezinte diverse „promotii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
– Dacă sună la usă persoane ce pretind că reprezintă institutii care oferă servicii publice (deratizare, instalatii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsati să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu si dacă sunt însotite de administratorul imobilului!
– Nu oferiti informatii necunoscutilor despre bunurile pe care le detii sau despre vecini, nici măcar celor care sustin că sunt reprezentantii unor institutii, dar nu pot face această dovadă!
– Evitati depozitarea la vedere, pe balcon, în fata usii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ati achizitionat!
– Nu comunicati date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe retele de socializare. Discutati aceste aspect doar cu cei în care aveti încredere, care pot să vină zilnic să-vă ridice corespondenta si să lase impresia de casă locuită!
– Nu postati pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că detineti în casă bunuri de valoare!
– Bijuteriile în cantităti mari, banii, actiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!
– Pentru efectuarea menajului sau a unor reparatii apelati la firme autorizate!
– Achizitionati sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate.
– Alegeti încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate usor!
– Când părăsiti locuinta pe timpul noptii, lăsati o lumină aprinsă sau un aparat de radio în functiune!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy