OJFIR Neamț: Finanțarea fermierilor și zonelor rurale din județ, în cifre

Domnul Petrică Ilisei este directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( OJFIR) Neamţ.

Despre activitatea acestei instituţii, despre interesul pe care fermierii îl au pentru fondurile europene şi care este valoarea proiectelor depuse de aceştia aflăm într-un interviu pe care domnul Petrică Elisei l-a acordat redacţiei noastre.

R: În primul rând, spuneți-ne cu ce se ocupă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)?

Petrică Ilisei: AFIR-ul finanțează orice proiect pe activități agricole și non-agricole, dar care ține de o entitate juridică. În anul 2017, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a făcut plăți în valoare de 1.73 de miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice, fiind înregistrat cel mai ridicat nivel al plăților efectuate într-un an prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR). Din totalul plăților efectuate 1.56 de miliarde de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar restul 164 de milioane de euro reprezintă contribuția bugetului de stat. De la demararea Programului Național de Dezvoltare Rurală în 2015, AFIR a primit solicitări de finanțare în valoare de peste 6,8 miliarde de euro și a semnat 42.000 de contracte de finanțare cu beneficiari publici și privați, în valoarea totală de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.

Valoarea totală a plăților efectuate până în acest moment se ridică la 2.4 miliarde de euro, perioada 2015-2017, cu un grad de absorbție de 30%, din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibilă până la finele anului 2023.

R: Câte proiecte cu finanțare europeană au fost depuse în anul 2017 de fermierii din Neamț și care au fost cele mai accesate submăsuri la nivel național și local ?

Petrică Ilisei: În anul 2017 au primit finanțare peste 100 de proiecte. De asemenea, în cadrul sesiunii programului 2007-2013 am avut un număr de 1100 de proiecte depuse în județul Neamț.

Cele mai multe solicitări de finanțare în anul 2017 sunt pentru instalarea tinerilor fermieri. Prin intermediul submăsurii 6.1, AFIR, la nivel naţional, a primit peste 6.170 de cereri de finanțare în valoare de 252 de milioane de euro și a semnat contracte de finanțare însumând 292 milioane de euro.

În cadrul județului Neamț, anul acesta, pentru submăsura 6.1- instalarea tinerilor fermieri, am avut în lucru 49 de proiecte, fiind efectuate plăți de 1.4 milioane de euro. Iar cu ce mai avem din urmă, deoarece sunt mulți beneficiari care au depus în anii 2015 – 2016, ar fi peste 55 de proiecte în lucru.

De asemenea, accesată și accesibilă a fost submăsura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Această submăsură este o continuare a finanțării fermelor de semi-subzisteță, însă cu o etapă in plus. Mai explicit, limita inferioară a fermei mici este calculată ca limita superioară a fermei de semi-subzistență din vechiul PNDR. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Ca idee, anul trecut, pe programul 2013-2017, în județul Neamț, au fost depuse peste 1.000 de proiecte, iar prima, s-a clasat comuna Pipirig, cu 700 de cereri. Mai puțin interes a fost înregistrat în comunele din zona montană. Cea mai mare problemă o reprezintă pentru beneficiarii noștri faptul că nu au acte pe terenurile pe care le dețin. Mai exact, nu au cadastru făcut, nu dețin acte de provenință sau de proprietate.

Revenind la anul 2017, s-au depus la nivelul județului Neamț, pe submăsura 6.3, un număr de 55 de proiecte și s-au făcut plăți de aproape 400 de mii de euro.

O altă submăsură privită cu interes de fermierii noștri este submăsura 4.1 – exploatațiile agricole. La nivel național au fost depuse 1.450 de cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 667 de milioane. Pentru această submăsură, AFIR a semnat contracte în valoare de 266 milioane de euro. În cadrul județului Neamț avem 7 beneficiari în finanțare, iar plățile făcute către aceste proiecte au fost de peste 530 de mii de euro.

R: Care a fost valoarea totală a acestor proiecte, pe anul 2017 în Neamţ?

Petrică Ilisei: Valoarea totală a acestor proiecte pe anul 2017 a fost de peste 8 milioane de euro, sume nerambursabile, și am făcut plăți în valoare de aproape 4.6 milioane de euro. Suma cea mai mică pe proiect a fost pe submăsura 6.3, unde s -au făcut plăți de 11 mii de euro, iar cea mai mare sumă a fost pe un proiect public, unde s-au făcut plăți de aproape 2 milioane de euro.

R: Ce submăsură mai poate fi accesată în această perioadă de fermierii nemţeni?

Petrică Ilisei: Este submăsura 4.2 – procesarea produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, care a fost prelungită până la 30 martie 2018. Până acum, în județul Neamț, în cadrul submăsurii 4.2, au fost depuse 3 proiecte.

R: Totuși, concret, ce trebuie să facă un fermier pentru a accesa aceste fonduri europene?

Petrică Ilisei: Pentru început el trebuie să se informeze, să vadă pe ce submăsură este eligibil. Pentru asta trebuie să intre pe site-ul nostru www.afir. info, unde va putea vedea toate tipurile de investiții pe care noi le avem pentru fiecare submăsură. Pe site sunt proiecte 100% nerambursabile şi proiecte cu cofinanţare, beneficiarul putându-se orienta în funcţie de entitatea juridică pe care o are. După asta trebuie să fie atenţi la partea de SO-uri (coeficientul de producţie standard). Un exemplu în acest sens poate fi observat în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, unde solicitantul eligibil trebuie să dispună de o fermă de minimum 12.000 SO.

Sprijinul se acordă pentru un minim de 12.000 SO și maxim 50.000 SO astfel: între 12.000 SO-29.999 SO se acordă 40.000 euro și între 30.000 SO – 50.000 SO se acordă 50.000 euro – un calcul simplificat, fără alte calcule proporționale. Astfel spus, pentru minimul de 40.000 euro ai nevoie fie de 25 ha cultura mare, fie 1,7 ha legume în câmp, fie 12 vaci de lapte sau 30 suine.
  • lista completă cu SO-urile pentru fiecare cultură o puteți descărca de aici.

Stabilirea dimensiunii economice în funcţie de coeficientul de producţie standard va ajuta beneficiarul să-şi poată asigura cofinanţarea în funcţie de dimensiunea fermei lui, adică în funcţie de nevoile economice efective.

R: La final, spuneți-ne și despre proiectele publice, unde beneficiari sunt autoritățiile locale, asociații ale acestora, ONG-urile.

Petrică Ilisei: Ar fi submăsura 7.2 – investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de baza la scară mică. Aici intră și infrastructura agricolă și silvică, inclusiv modernizarea drumurilor. În județul Neamț, în perioada 2015- 2017, pe submăsura 7.2, au fost depuse 70 de proiecte, iar în 2017 avem în lucru 27 de proiecte. Tot pe submăsura 7.2 avem semnate contracte și plăți efectuate, avansuri, ca să zic așa, cu 48 de primării. Cel mai mic proiect este de 500 mii de euro, iar cel mai mare proiect ajunge până la 4 milioane de euro. Majoritatea proiectelor sunt pentru drumuri, grădinițe, cămine culturale. De asemenea, avem și două proiecte majore, 1 milion fiecare, care privesc drumurile de exploatație agricolă, care merg către ferme, la Botești și Tupilați.

Aș aduce în atenție și submăsura 7.6 – investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural. În perioada 2015-2017 am avut un număr de 36 de proiecte depuse și finanțate. În 2017 avem un număr de 20 de proiecte, care, în marea lor majoritate au luat avansul. De exemplu, mănăstirea Almaș și Hanul de la Șerbești au primit deja un avans de peste 200 de mii de euro, pentru a se apuca de lucrări. Finanțările pe aceste submăsuri sunt de 100% nerambursabile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy