Ce ascunde șeful ”familiei romașcane”?

romi-fabricii

La strada principală lucrurile par bune dacă privim Romanul prin geamul unei mașini de lux, dar realitatea din spatele blocurilor este una greu de imaginat. Astăzi ne vom opri doar asupra problemei rromilor, problemă care afectează direct toată populația Romanului, dar despre care nimeni nu vrea să vorbească.
Faptul că municipalitatea a ales să trimită rromii într-o zonă ferită de ochii votanților romi-romiromașcani a fost cea mai proastă soluție posibilă. Zona respectivă a devenit un focar de infecție pe care cei de la DSP se fac că nu îl văd, deși râia, păduchii, TBC-ul și toate infecțiile sunt ca la ele acasă în acele hale transformate în locuințe sociale. Mai mult de atât, toți paraziții și toate bolile din zona Fabricii vin zilnic în oraș aduse de rromii purtători care merg în sistemele de transport în comun alături de oameni nevinovați.
Cu ce or fi greșit romașcanii de trebuie să fie expuși zilnici unor astfel de riscuri sanitare este greu de spus, iar drama unei mame căreia i se îmbolnăvește copilul de TBC sau de altă boală gravă doar pentru că a intrat în contact la școală cu un alt copil nevinovat din zona Fabricii sau că a mers alături de un rrom într-un microbuz este, de asemenea, un lucru imposibil de descris în cuvinte. Desigur că de aceste lucruri presa romașcană nu prea poate să vorbească pentru că așa e schema la Roman, dar aceste lucruri există indiferent dacă cineva vrea sau nu să discute despre ele.
Începând cu anul 2000, când s-a decis „exilarea” populației rrome din Roman pe strada Fabricii, ca urmare a conflictelor cu localnicii, această zonă s-a transformat într-un adevărat focar de infecție. Multe familii rrome, cu foarte mulți copii, locuiesc în condiții insalubre în halele romi-romandezafectate de pe strada Fabricii, transformate în ”locuințe”. Din păcate corupția din sistemul sanitar face imposibil de aplicat legile României conform cărora un astfel de focar de infecție ar fi desființat imediat, iar municipalitatea trasă la răspundere pentru că sărmanii micuți, chiar dacă sunt copii de rromi, nu au nicio vină să trăiască printre gunoaie, ca să nu mai spunem că acei copii crescuți pe strada Fabricii vor căpăta o ură față de populația din oraș și majoritatea vor deveni fără doar și poate viitorii infractori care vor da în cap romașcanilor.
Numărul rromilor crește constant din cauza lipsei de educație și a absenței complete a metodelor contraceptive. Fetele rrome devin mame chiar și sub vârsta de 14 ani și își cresc copiii în aceleași condiții insalubre. Populația rromă nu vrea sau nu are acces la locuri de muncă, iar foarte mulți dintre ei cerșesc la colț de stradă sau se ocupă cu acte infracționale.
Drept este că autoritățile locale sunt depășite și le este comod să închidă ochii. Dacă DSP-ul s-ar autosesiza, acele spații de locuit ar trebui evacuate de urgență. Zona e plină de sărăcie, mizerie, boli (probabil și TBC), paraziți, oameni buni de muncă dar care nu vor să muncească, lipsă de educație, înmulțire necotrolată a populației și imposibilitate de a trăi în condiții minime și decente.
Dacă e să privim la rece, problema condițiilor insalubre nu este mai gravă decât problema că populația rromă din această zonă circulă cu mijloace de transport în comun sau se deplasează în toate zonele din municipiul Roman și poartă cu sine paraziți (păduchi) sau boli contagioase grave. Nu mai spunem de pericolul crescut de infracționalitate sau cerșetorie.
Celor care tot pupă în fund primăria Roman și vorbesc cu incompetență despre cât de bine este în acest oraș le recomandăm să o facă în fața unei mame al cărei copil a luat TBC, în fața unui romașcan a cărui mamă a fost tâlhărită în plină stradă sau în fața unei tinere care a fost agresată și aproape violată de aceste elemente antisociale pe care municipalitatea a ales să le ”exileze” și să le înrăiască, în loc să le integreze și să le pună la muncă.

I.R.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy