Persoanele juridice care sunt obligate să accepte tranzacții cu cardul

tranzactii-card

Prin Legea nr. 209/2016 din 14 noiembrie 2016 au fost aduse modificări și completări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a fost publicat recent un proiect de hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a acestei legi.

Conform legii, operatorii economici care au obligația să accepte cardurile de debit și cardurile de credit, ca mijloc de plată, sunt:

  1. Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată. Persoanele care refuză cardurile de debit și cardurile de credit, ca modalități de plată, vor fi sancționate cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei;

Serviciile de utilitate publică sunt serviciile prestate consumatorului final din următoarele domenii:

– energie electrică și termică,

– gaze naturale

– salubritate,

– apă, canal,

– telefonie fixă și mobilă.

  1. Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro, în echivalent lei (mai puțini persoanele juridice care prestează servicii către populație). Refuzul acestora de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei.

Obligația acceptării încasărilor și prin intermediul cardurilor este valabilă la toate punctele de încasare.

Legea mai prevede și posibilitatea acordării de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziția de bunuri și/sau servicii, pentru utilizatorii de carduri. Persoanele juridice care acceptă tranzacții cu cardul vor avea posibilitatea să acorde avans în numerar la terminalele de plată, în baza unor contracte încheiate cu instituțiile acceptante.

Avansul nu poate depăși suma de 200 de lei. Comisioanele se stabilesc conform contractelor încheiate între părți, dar nu pot depăși 1% din valoarea avansului acordat.

Persoanele juridice care oferă avansuri în numerar trebuie să afișeze, la loc vizibil, semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului.

Acordarea de avansuri în numerar nu este obligatorie.

Textul integral al proiectului aici: proiect HG 2002/18.04.2017.

Sursa: fiscalitatea.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy