Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Prețul gunoiului e posibil să se mărească cu aproximativ 20%

gunoi

O lege din 2006 a început să fie aplicată din acest an, deoarece abia acum s-au scos normele de aplicare. Legea spune că pentru fiecare tonă de gunoi dusă la gropile de gunoi să se plătească în plus o taxă de 80 lei.

Este inutil să vă amintim că în nenumărate rânduri am spus că gunoiul și apa potabilă se vor scumpi, în timp ce absolut toată presa locală și foștii politicieni din mandatele trecute de la Neamț păcăleau lumea cu scăderea prețului la apă și la gunoi.

Iată că din nou am avut dreptate pe un subiect față de care anii trecuți am fost contraziși pe toate părțile. În realitate, vina pentru această scumpire aparține celor care au condus acest județ în ultimele legislaturi, adică gruparea PDL și gruparea TCE, care nu au înțeles ce au de făcut ca să nu se ajungă aici. Ei au fost interesați doar să își umple buzunarele cu bani și atât.

Legea care a fost dată în 2006 și multe alte măsuri, inclusiv finanțări europene consistente pentru colectarea și depozitarea gunoaielor, au avut ca scop intrarea într-o normalitate în ceea ce privește reciclarea deșeurilor doar că la Neamț nimeni nu a luat în seamă aceste lucruri.

În mod normal, dacă gruparea TCE nu era interesată doar de cum să fure din banii de la proiectul european, la această oră ar fi trebuit ca acești 80 de lei pe tonă să nu se reflecte în prețul plătit de populație. Planul era ca până acum să funcționeze deja stațiile de sortare a gunoiului din județ și mare parte din acesta să fie reciclat, iar la groapa de gunoi să nu ajungă decât ce nu se poate recicla.

Firmele de profil din statele europene suportă taxe de 10 ori mai mari pe tona de gunoi dusă la gropile de gunoi, dar ele reciclează și până la 90% din ce strâng de la populație, sumele plătite la gunoiul nereciclabil fiind ușor suportate și neavând o proiecție semificativă în preț. Din păcate, la Neamț și, în general, în România proiecția costurilor suplimentare în prețul plătit de populație este totală.

Poate și la Neamț, după ce se satură liberalii de făcut circ prin Consiliul Județean și nu vor mai bloca semnarea contractelor de atribuire a serviciile de colectare și sortare, vom reuși să nu mai punem tot în cârca populației acești 80 de lei pe tonă. Din păcate, deocamdată aceste noi costuri vor fi suportate integral de populația județului.

Iosub Robert
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *