Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Primăria Roman: Măsurile şi acţiunile întreprinse pentru prevenirea infracţionalităţii de pe raza municipiului

Primarului municipiului Roman, Lucian Micu, i s-a adus la cunoştinţă din partea unor romaşcani faptul că, în ultima perioadă, numărul infracţiunilor ce au avut în vedere spargerea şi furtul din autoturisme a crescut îngrijorător. Conducerile Primăriei Roman şi Poliţiei Locale oferă tot suportul organelor de anchetă pentru identificarea făptaşilor, urmând ca Poliţia Română să ia măsurile ce se impun.
În acest sens, primarul Lucian Micu a avut o întâlnire marţi, 11 aprilie, cu conducerile Poliţiei Locale şi Poliţiei Roman în cadrul căreia s-a stabilit un plan comun de prevenire a actelor antisociale.

„În urma discuţiilor purtate cu conducerea Poliţiei Roman, mi s-a adus la cunoştinţă că au fost identificaţi infractorii care au spart în ultimele zile mai multe autoturisme ale cetăţenilor din municipiu. Este vorba de trei minori, din care doi au vârsta sub 14 ani şi unul are 14 ani, însă acesta din urmă nu are niciun act de identitate. Poliţia Roman va lua măsurile prevăzute de lege în acest caz. Împreună cu Poliţia Roman şi Poliţia Locală am stabilit un plan de măsuri pentru a preveni astfel de fapte”, a declarat primarul municipiului Roman, Lucian Micu.

În municipiul Roman sunt amplasate, în zone cu risc ridicat de infracţionalitate, 50 de camere de supraveghere şi se intenţionează achiziţionarea, în perioada imediat următoare, a încă două astfel de sisteme. Pentru viitor, viziunea actualei conduceri a Primăriei Roman asupra monitorizării spaţiului public din oraş priveşte organizarea unui compartiment specializat pe acest domeniu.

În acest moment, sunt patru angajaţi ai Poliţiei Locale ce au ca responsabilitate monitorizarea în timp real a imaginilor de pe camerele de supraveghere. Un agent lucrează câte 12 ore la monitorizare, asigurându-se permanenţa 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta şi duminica sau în zilele de sărbătoare. Vrem să extindem actualul sistem de supraveghere video a zonelor sensibile din oraş, iar în acest sens am gândit un proiect care să prevadă înfiinţarea unui compartiment separat de Poliţia Locală, cu angajaţi care să aibă pregătirea necesară pentru a urmări simultan imaginile de pe zecile de camere de supraveghere din oraş. În acest fel, agenţii Poliţiei Locale se vor concentra pe prevenire şi pe asigurarea protecţiei bunurilor şi persoanelor din oraşul nostru”, a mai punctat primarul Lucian Micu.

În municipiul Roman sunt montate 50 de camere de supraveghere, dintre care 18 sunt fixe şi 32 sunt mobile. Poliţia Locală monitorizează imaginile de pe camerele de supraveghere şi le eliberează, la cerere, doar organelor de cercetare judiciară, fiind vorba de imagini cu caracter personal. „Pe parcursul anului 2017, am răspuns prompt la 21 de adrese primite din partea organelor de anchetă judiciară, totalizând 86 de ore de înregistrări video. Împreună cu Poliţia Roman, am efectuat 69 de misiuni comune de monitorizare.

„Pe linia infracţională – furturi, tâlhării, spargeri – am prins în acest an şase persoane în flagrant, care au fost mai apoi conduse la Poliţia Roman pentru cercetări. Pe linie contravenţională, care este în subordinea Poliţiei Locale, am depistat, cu ajutorul camerelor, 67 de persoane, care au fost sancţionate conform legii. Ca şi exemplu, la începutul anului, în faţa complexului Gulliver, pe camerele de supraveghere am surprins în flagrant patru minori care au smuls geanta unei persoane, au trântit-o la pământ şi au fugit, dar au fost prinse de patrula Poliţiei Locale şi conduse la sediul Poliţiei Roman”, a declarat Daniel Cazacu, directorul Poliţiei Locale Roman.
Conducerea Primăriei Roman face apel la cetăţeni să sune la numărul gratuit 0233.984, apelabil din orice reţea, pentru a comunica la dispeceratul non stop al Poliţiei Locale faptele antisociale la care sunt martori. De asemenea, la dispoziţia cetăţenilor este şi numărul unic 112, pentru a sesiza infracţiunile sau pentru a oferi informaţii despre infractori.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *