Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Primarul de Roman, Lucian Micu, a comis-o

Neatenționat la timp de cei care ar fi trebuit să o facă, primarul interimar al orașului Roman, Lucian Micu, a început un fel de precampanie electorală frumoasă pentru cei care nu cunosc legile și motiv de autosesizare pentru cei care cunosc codul penal și care îl suspectează acum pe Micu de niște fapte purtătoare de pedeapsă cu privare de libertate. lucian-micu-roman

O serie de afirmații populiste, dar total nefericite, au atins apogeul cu o declarație recentă în care primarul Lucian Micu spunea „am cerut imperios colegilor cu atribuţii în domeniu să nu semneze niciun proces verbal de recepţie a acestei lucrări”. Această declarație completată de altele asemănătoare l-au plasat în calitatea de suspect de ”depășire a atribuțiilor legale”.

În principiu, domnul primar Lucian Micu avea dreptate vorbind de o lucrare de asfaltare care mai mult ca sigur era făcută de mântuială, exact cum spune domnia sa, numai că, ce să vezi, legea e lege și primarul nu are voie să ceară unui compartiment să semneze sau sa nu semneze un act, o recepție, o achiziție sau orice altceva. Orice imixtiune a primarului în procedurile de achiziție sau recepție care sunt activități tehnice și financiare nu se regăsește în legile care reglementează administrația publică, ci în Codul Penal.

Desigur că legea este absolut greșită, ca multe alte legi din România și este o aberație ca primarul să vadă că o lucrare este făcută prost și să nu aibă voie să dispună nerecepționarea ei, dar din pacate asta este Romania. Primarul execută ce spune consiliul local și nu are voie sub nicio formă să intervină în procedurile de achiziție și recepție, proceduri care sunt exclusiv treaba aparatelor de specialitate ale primăriei.

Ar fi total nedrept ca de la o astfel de ieșire nefericită domnul Micu Lucian să își incheie cariera politică într-un mod abrupt. Mai ales că declarații de acet gen fac majoritatea primarilor din acest județ și mai toți ignoră legea și dau ”indicații” compartimentelor aflate în subordine.

Nu mai rămâne decât să sperăm că cei care s-au autosesizat sau poate au fost sesizați că așa se întâmplă la Neamț, vor analiza corect lucrurile și le vor interpreta nu doar în litera legii, ci și în spiritul ei. Între timp, domnul primar interimar poate își face o listă cu ce atribuții legale are și se abține de la autodenunțuri nefericite, doar de dragul de a da bine în presă.

Iosub Robert

P. S.: Am vrut să îi adresăm câteva întrebări domnului Lucian Micu pe acest subiect, dar din motive care ne depășesc nu a putut să ne răspundă.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *