Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Primarul Municipiului Roman se află în aceste zile în Estonia, ca membru al delegației Asociației Municipiilor din România

Primarul Municipiului Roman, domnul Lucian Micu se află în aceste zile în Estonia, ca membru al delegației Asociației Municipiilor din România (AMR), într-o vizită de lucru unde vor fi învățate bunele practici ale altor țări, mult mai dezvoltate.

Programul este unul încărcat, dar ținem pasul pentru a putea afla cât mai multe informații pe care, mai apoi, să le putem implementa și noi la nivel local sau chiar național.
În urma discuțiilor cu experţii Ministerului de Finanţe, am aflat că, după aproape 20 de ani de demersuri, sistemul unităţilor administrativ-teritoriale din Estonia s-a reformat, prin reducerea de la 213 UAT-uri, la 79, ceea ce a condus la diminuarea cheltuielilor, debirocratizare, creşterea puterii financiare şi a eficienţei activităţii din administraţia publică. O strategie în domeniul digitalizării aplicată aici a determinat ca 98% dintre cetăţeni să deţină o carte de identitate electronică, ceea ce a face ca 99% din tranzacţiile bancare să fie făcute în sistem electronic, 95% din taxe şi impozite să fie încasate electronic, iar 98% din noile firme să fie înfiinţate tot în sistem electronic.
Delegația din care fac parte, însoțită de Ambasadorul României în Estonia, Excelența Sa – Daniela Mihaela Cămărăşan, a fost primită de către Primarul Orașului Tallinn – Taavi Aas. Tallinn deține și administrează una dintre cele mai moderne stații de sortare și transfer deșeuri. Cu acest prilej, am putut afla că, la această stație, întreaga țară aduce materiale recuperate, pentru ca, ulterior, acestea, în baza contractelor existente, să ajungă la diferite fabrici din Europa. Doar în cursul anului trecut, peste 1,3 milioane de estonieni au adunat circa 250 de milioane de tone de astfel de deșeuri. Pe lângă protejarea mediului, cu prețul a trei sticle se poate cumpăra o înghețată. Cu răsplată sau fără, și noi trebuie să începem să conștientizăm importanța colectării selective a deșeurilor, altfel vom plăti un preț ce nu doar ne va goli bugetul, dar va atrage efecte negative asupra mediului, asupra a ceea ce lăsăm în urmă generațiilor viitoare„, a declarat domnul Lucian Micu.

Sursa: Lucian Micu, Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *