Radioamatorismul – pasiunea de a comunica pe calea undelor

În fiecare an la 18 aprilie radioamatorii lumii sunt prezenţi în eter pentru a sărbători Ziua mondială a radioamatorismului (World Amateur Radio Day, WARD). În acea zi în anul 1925 s-a înfiinţat la Paris Uniunea internaţională a radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU).

Radioamatorismul este o pasiune populara printre persoanele de toate varstele. Aceasta pasiune poate fi considerata in acelasi timp si un sport, iar scopul principal pentru care radioamatorismul este practicat este relaxarea.

Ce este radioamatorismul si cum a luat nastere?
Radioamatorismul reprezinta utilizarea undelor radioelectrice in scop personal prin elemente proprii de emisie-receptie. In acest fel, radioamatorii din intreaga lume pot comunica liber prin intermediul statiilor personale, bieninteles in functie de frecventele pe care se regasesc. Radioamatorismul nu este practicat in scopuri politice sau economice, ci doar in scop personal, avand si un puternic rol educativ.

Unii considera radioamatorismul doar un simplu hobby, pentru unii este un sport, pentru ca sportul nu are scopul principal de a solicita organismul, ci si creierul. Acest sport face apel la educatie, vointa, curaj si initiativa si nu in ultimul rand la disciplina.

Istoria radioamatorismului este destul de controversata. Inceputurile acestei pasiuni dateaza inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, insa a inceput sa fie practicata ca atare la inceputul secolului XX. Radioamatorismul a aparut pentru intaia oara in Statele Unite ale Americii in anul 1919, pentru ca mai tarziu, in anul 1925, sa fie infiintata “Uniunea Nationala a Radioamatorilor”. De pe teritoriul Statelor Unite, radioamatorismul a fost raspandit in intreaga lume, devenind un adevarat hobby si o modalitate excelenta si foarte utila de petrecere a timpului liber.

Pe teritoriul tarii noastre radioamatorismul a inceput sa fie practicat incepand cu anul 1926, atunci cand a fost infiintat primul astfel de club, pentru ca abia in anul 1936 sa fie infiintata “Asociatia Amatorilor Romani de Unde Scurte”.

Radioamatorismul s-a dezvoltat concomitent cu tehnologia, iar radioamatorii din intreaga lume au influentat intr-o mare masura studiul asupra propagarii undelor, dar si asupra construirii echipamentului necesar.
Radioamatorismul este o pasiune dedicata oricui si este imbratisata de persoane din intreaga lume indiferent de statutul social, etnie, profesie sau varsta. Cei mai multi dintre radioamatori pasesc pe fagasul acestei interesante pasiuni din simpla curiozitate si din fascinatia pe care o prezinta fata de radiocomunicatie, incepand sa o adapteze proprieipersoane, pentru ca, de fapt, acesta este scopul principal al acestei pasiunii. Pe langa faptul ca radioamatorii descopera foarte multe lucruri despre modul in care radicomunicatiile functioneaza, radioamatorismul pune foarte mult accent pe comunicarea intre oameni simpli din intreaga lume, ne spune familist.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy