Romanul în creația plastică

Artistii plastici romascani si nu numai au reprezentat de-a lungul timpului, în creațiile lor, Romanul. Au surprins locuri si oameni, au reprezentat realități sociale, spirituale și culturale romașcane, în stiluri, tehnici si viziuni personale. De la peisaje la portrete, în grafică sau picturi pe pânză, aceste creații plastice au devenit, în timp, lucrări document ce ocupă un loc important în patrimoniului Muzeului de Artă din Roman. În dorința de a da o continuitate creației unor artisti de marcă ai Romanului, cum ar fi Gheorghe Iliescu, Constantin Bârjoveanu, Victor Stanciu, Mihai Simion, Grigore Andriescu, care au lăsat prin penelul lor lucrări ce vorbesc de timpuri trecute ale urbei mușatine, am inițiat expoziția colectivă Salonul de primăvară, organizată în preajma zilei orașului, 30 martie, având ca temă Romanul.
Vom prezenta câteva lucrări ce se regăsesc în colecția muzeului, pictură, grafică, sculptură semnate de artisti plastici romașcani care, în urma expozițiilor personale sau colective organizate la Muzeul de Artă din Roman, au donat aceste lucrări, intrând astfel în patrimoniul muzeului. Unul dintre artiștii apreciați, cu o bogată activitate expozițională si cu un număr de 35 de lucrări donate muzeului nostru a fost Gheorghe Iliescu, născut la 25 octombrie 1906 la Grumezoaia, Huși. A studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, avându-i ca profesori pe Camil Ressu si Jean Steriadi. În anul 1945 se stabileste la Roman și este profesor de desen la Liceul Roman-Vodă. Încă de la înființarea Uniunii Artistilor Plastici din România, devine membru al acesteia. Din momentul stabilirii în Roman s-a remarcat printr-o intensă activitate expozițională, în orasul adoptiv si în țară. Din cele 35 de lucrări donate muzeului 14 sunt strict legate de orasul nostru: pictură, grafică, compoziții, peisaje, portrete.

11 lucrări semnate de Constantin Bârjoveanu, pictor si grafician, amintesc de Romanul de altădată. Născut în 1934, absolvent al Scolii Medii de Arte Plastice din Iași, a fost elev al maeștrilor Corneliu Baba și Dan Hatmanu. Apreciat ca artist plastic, caricaturist si poet, cu o intensă participare expozițională, a avut o înclinație aparte pentru a imortaliza locuri romașcane.

Victor Stanciu (1910-2005), cu numeroase participări la expoziții colective în Roman si în țară, cu lucrări în colecții particulare din țară dar și în Bulgaria, Austria, Franța, Italia, Rusia, SUA, dăruit într-un mod aparte artei și frumosului, a zugrăvit cu sensibilitate oameni și locuri romașcane.

Peisaj Roman – aquarelă

Adrian Secosanu, născut în anul 1910 la Iasi, elev al Liceului Roman – Vodă, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Iasi, deschide prima expoziție personală la Roman. Lucrările donate Muzeului reflectă și imaginea Romanului.

Grigore Andriescu s-a născut la 10 februarie 1921 în comuna Podu-Iloaie, jud. Iasi, fiind al saselea copil al învățătorilor Dumitru si Maria Andriescu. După moartea prematură a tatălui, Grigore este „înrolat” copil de trupă într-un regiment local. Urmează scoala primară în Podu-Iloaie, îsi continuă studiile la Iasi, absolvind Facultatea de Arte Frumoase sub îndrumarea pictorului Corneliu Baba, prin mijlocirea căruia i se acordă o bursă în FranŃa, dar pe care nu o poate onora. După terminarea studiilor se dedică catedrei, în anul 1958 fiind prim inspector al Scolii de Muzică si Arte Plastice din Roman. În paralel, funcționează ca profesor la Liceul Roman-Vodă din localitate. Primul director al Scolii de Muzică si Arte Plastice din Roman, a fost un liric al peisajului romaşcan. Activitatea artistică se concretizează prin diverse expoziŃii personale si colective, având ca teme predominante peisajul si floralul. Lucrări semnate Grigore Andriescu se regăsesc în colecțiile unor muzee sau în colecții personale. Moare la 30 iunie 1989.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy