Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Televiziunea online, prezent și viitor în presa locală

În urmă cu ceva ani, televiziunile locale erau la mare căutare. Acum mai vedem câte una care merge cu un defect de emisiune și câte o zi întreagă, căci nu sună niciun telespectator să reclame, semn că nu se prea mai uită nimeni.

Acum, prezentul, dar și viitorul, cel puțin la nivelul televiziunilor locale, sunt canalele tv online. Teoretic, trecerea de la emisia pe cablu la cea online nu este greu de realizat din punct de vedere tehnic, ci din punct de vedere uman. Dacă la o televiziune pe cablu poți abera cât vrei tu că se uită miliarde de telespectatori, atunci când treci pe online deodată se vede valoarea media măsurabilă în număr de vizualizări și minute vizionate. Deci, pe online ”nu mai merge cu vrăjeala” și din acest motiv trecerea se va face mai greu.

Pentru a înțelege ce este o televiziune online am realizat un scurt interviu cu Gabriel Munteanu, administratorul televiziunii online TurnTV din Neamț.

R: Cum de ați decis să puneți bazele unei televiziuni online?

În urma cu doi ani și eu, și majoritatea televiziunilor locale am început să trecem printr-o perioadă dificilă și având în vedere că trăim într-un municipiu în care se întâmplă lucruri la fiecare sfârșit de săptămână, am zis să încerc să relatez aceste lucruri așa cum le văd eu. Au fost și ceva prieteni care m-au încurajat și la 1 martie 2016 am dat drumul televiziunii online TurnTV.

R: De cât timp funcționați și care sunt principalele probleme cu care vă confruntați? Cât de greu este să țineți în viata o astfel de televiziune?

Cred că problema cea mai mare sunt banii ca să pot să mă dezvolt să mai angajez oameni care vor să facă televiziune, nu să apară pe sticlă. E foarte greu să supraviețuiești mai ales într-o piață suprasaturată, iar confuzia dintre o televiziune online și un site de știri e mare.

R: Credeți că în viitor se va trece de la televiziunea locala pe cablu sau aer la online?

Am certitudinea că nu vor dispărea televiziunile locale pe cablu. Fiecare are locul și rolul lui. În schimb cred că se vor dezvolta ambele pe susținerea uneia de către cealaltă, a se vedea că în America nu au dispărut televiziunile locale.

Acum mai mulți ani invitam public televiziunile din Neamț să își pună producțiile video pe youtube ca să își vadă adevărata valoare. Unele televiziuni locale chiar au început să facă acest lucru și a fost un dezastru deoarece când ieși pe piața liberă ratingul este dat de cifre, nu de vorbe sau de importanța patronului televiziunii.

Cert este că televiziunile locale au o mare problemă atât timp cât cele online dau în direct evenimentele importante și nu va dura mult până ce vom vedea transmisiuni profesionist realizate de la fața locului la accidente, incendii, etc. Acest tip de abordare live face și mai inutilă televiziunea clasică care își pierde din rating cu fiecare minut cu care trece. De fapt, dacă e sa fim corecți, foarte puține televiziuni locale trăiesc din autofinanțare. Majoritatea sunt ținute în viață artificial, prin pompare forțată de bani privați sau publici.

I.R.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *