TOT ce trebuie să ştii despre CARDUL DE SĂNĂTATE

card sanatate

Peste 90% din cardurile de sănătate tipărite (aproximativ 12,5 milioane) au ajuns la asigurați, 120.000 dintre acestea fiind inițializate.

Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunțat într-o conferință de presă că aproximativ un milion de carduri se află încă în circuitul poștal sau au fost returnate caselor de asigurări de sănătate.
Odată cu începutul anului 2015, după rezolvarea unor problemele de funcționare a cardurilor, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate. Din momentul în care cardul va fi obligatoriu, CNAS nu va deconta serviciile medicale ale furnizoriilor ce nu-l vor folosi.
Cardul de sănătate a devenit funcţional de la 1 ianuarie 2015, iar după trei luni va deveni obligatoriu.
Ministrul Sănătății a mai adăugat că dosarul electronic va fi funcţional din 2015 şi va fi extins pentru toţi furnizorii de servicii medicale, inclusiv laboratoarele de analize medicale.
În 2015 ministerul și-a propus realizarea biletului de trimitere electronic, implementându-l la nivel național până în decembrie 2016, informatizând în același timp și concediile medicale.

Cum funcţionează cardul

Cardul de sănătate vine de la CNAS alături de informaţii explicative şi însoțit de un formular ce trebuie depus la medicul de familie, care îl va parafa şi semna. La medicul de familie se va realiza activarea cardului, pentru ca acesta să devină funcțional. Medicul vă va solicita personalizarea pinului format din 4 cifre. Trebuie să reţineţi codul pin şi să nu îl divulgaţi. De câte ori veţi solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente veţi tasta personal acest pin.

De la 1 ianurie 2015, de fiecare dată când pacienții vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.

Cardul sănătate conţine numele persoanei asigurate, codul de asigurat, numărul documentului, data expirării și este specificat că persoanele asigurate au obligaţia prezentării documentului naţional de asigurări de sănătate în vederea acordării serviciilor medicale şi că acesta nu este transmisibil. Fiecare pacient are propriul cod PIN, iar după o procedură medicală, doctorul înscrie în sistemul electronic serviciul de care a beneficiat pacientul.

Cardul de asigurat validează consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical, cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc, care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Gravidele vor fi asigurate pe perioada sarcinii chiar dacă nu plătesc contribuțiile de sănătate.

Situații nereglementate

Implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situații:

– copiii nu au card, dar cardul părinților va fi folosit de medici. Nu există încă o rezolvare a situațiilor copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, dacă părinții sunt neasigurați sau în cazul copiilor institutionalizați.

– nu se știe cum vor fi rezolvate urgențele pacienților neasigurați care nu au card

– sau situația în care pacientul își pierde cardul și prezintă în schimb o adeverință

Colegiul Medicilor nu susţine cardul de sănătate şi dosarul electronic

Colegiul Medicilor din România nu susţine cardul de sănătate şi nici dosarul electronic pentru că acestea nu ar constitui o prioritate pentru actul medical. Potrivit lui Vasile Astărăstoae, reprezentantului CMR, există în lume doar două ţări care au implementat dosarul electronic, iar cardul de sănătate nu face altceva decât să spună dacă persoana este asigurată sau nu.
Cardul naţional reprezintă cel mai important proiect strategic al CNAS, care permite urmărirea modului în care sunt trataţi pacienţii şi va juca un rol important în transparentizarea şi eficientizarea modalității de cheltuire a banilor în sistemul asigurărilor de sănătate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy