Triplă sărbătoare într-o localitate din Neamț

Ziua Comunei Stăniță, sărbătorită cu mare fast pe 20 iulie 2017, a fost prilej de întâlnire a oficialităților și reprezentanților celor mai importante instituții din județele Neamț și Bacău. La manifestarea cultural-religioasă, organizată la ceasul aniversar al comunei Stănița, alături de primarul Laurențiu Todireanu, au participat și Înaltpreasfințitul Ioachim –  Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Octavian Bărbuleț Tărăntuș, consilierul personal al președintelui Ionel Arsene – Consiliul Județean Neamț, Vasile Panaite – prefectul județului Neamț, Sorin Brașoveanu – președintele Consiliului Județean Bacău, arhim. Pimen Costea – vicar administrativ Centrul Eparhial Roman, stavrofora Iosefina Giosanu – stareța Mânăstirii Văratic și Elena Baltag-Kuzmanovic – consilier consultant.

În centrul atenției s-a aflat Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului care a oficiat în prima parte a zilei a Sfântului Prooroc Ilie, Sfânta Liturghie și parastasul în cinstea eroilor și personalităților din comună, alături de un sobor de preoți. Imediat după încheierea slujbei, oficialii prezenți la eveniment au adus un omagiu în cinstea sufletelor trecute în veșnicie și au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor.

Un alt moment deosebit de important al zilei, l-a constituit inaugurarea și sfințire a Muzeului etnografic „Neculai Giosanu”, denumit generic Casa Vlădicăi. Lăcașul în care astăzi sunt adăpostite obiecte de uz casnic și gospodăresc ce au aparținut pe vremuri familiei, dar și sătenilor, este chiar casa părintească a Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Transformarea smeritului Betleem al copilăriei, după o numește Înaltpreasfințitul Ioachim, a căpătat contur datorită testamentului tatălui înaltului prelat, prin care și-a exprimat dorința ca agoniseala lui de o viață să fie transformată într-un muzeu al familiei.

Coordonarea lucrărilor a fost încredințată PC Arhimndrit Pimen Costea, Vicar eparhial, PC Stavofora Iosefina Giosanu, Stareța Mânăstirii Văratic și doamnei Elena Baltag Kuzmanovic, consilier consultant al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Fondurile de reabilitarea ale acestui obiectiv au fost alocate de Consiliul Județean Neamț. Acestea au fost chivernisite judicios prin Consiliul Local al comunei Stănița.

Onorabilul și emoționantul moment al tăierii panglicii tricolore de la Casa Vlădicăi, a revenit în mod firesc Înaltpreasfințitului Ioachim Băcăuanul, însoțit de către o parte dintre oficialitățile prezente la eveniment. Imediat după ceremonial, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a luat cuvântul: „Vă mulțumesc celor care sunteți prezenți la această manifestare, care de fapt este una de suflet. Am o emoție într-adevăr, făcând astăzi primii pașii în aceată casă sfințită care a devenit o casă a tuturor”.

În cadrul evenimentului cu o bogată încărcătură spirituală valoroasă, care reprezintă o punte de legătură între rădăcinile noastre din trecut și generațiile viitoare, arhim. Pimen Costea – vicar administrativ Centrul Eparhial Roman recomandă să păstrăm tradițiile:  Casa părintească nu se uită, dar nici nu se vinde. Este un exemplu pentru noi toți, cei care avem o casă părintească și avem posibilitatea să o reamenajăm. Eu astăzi am retrăit o parte din copilăria mea văzând fiecare odaie și lucrurile de altădată.  Vreau să-i felicit pe cei de la Consiliul Județean care au sprijinit acest proiect și de asemenea pe primarul localității pentru tot ce face pentru semenii săi”.

Vizibil încântat de lucrurile care se petrec în jurul lui și în mijlocul cărora se află, prefectul județului Neamț, Vasile Panite  a transmis: „Vreau să mulțumesc pentru invitația adresată, Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și în mod deosebit Preasfințitului Ioachim Băcăuanul pentru onoarea de a mă afla în această comunitate frumoasă. E o triplă bucurie, ținând cont că astăzi au fost comemorați eroii acestei comunități, este vorba despre manifestarea Zilei comunei Stănița, organizată de Consiliul Local și Primăria comunei Stănița și inaugurarea și sfințirea locașului de istorie, să-i spunem așa, denumit Casa Vlădicăi din județul Neamț. Vreau să le urez la multi ani tuturor locuitorilor acestei frumoase zone”.

O frumoasă și strânsă colaborare există și între instituțiile publice din Bacău și Biserică. Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu dezvăluie cu această ocazie și din planurile de viitor: „Din acest punct de vedere Bacăul are o tradiție în diferite proiecte, în parteneriat cu fundația Episcop Melchisedec, atât în domeniul social-filantropic, cât și în domeniul sănătății și continuăm. Anul acesta, bugetul nostru mai consistent se duce spre Catedrala din Bacău, pentru a ne apropia cât mai mult de finalizarea ei, ca anul viitor, de 1 Decembrie, an centenar și omagial de la Marea Unire să putem face o sfințire acolo”.

În încheiere, gazda comunei Stănița, primarul Laurențiu Todireanu, a ținut să adreseze câteva cuvinte de multumire și felicitare atât colaboratorilor săi, cât și cetățenilor comunei sărbătorite în fruntea căreia se află: „Noi suntem la cea de-a XVI-a aniversare a Zilei comunei Stănița și am încercat să organizez un program artistic ca în fiecare an. Deosebirea a fost inaugurarea Muzeului Satului Stănița, proiect finalizat cu succes. Cu acest prilej, vreau să urez tuturor cetățenilor comunei de ziua lor sănătate, fericire și împlinire. De asemenea, vreau să multumesc pentru sprijin și implicare Consiliului Județean Neamț și Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare”. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy