Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Un pădurar a folosit ilegal arma din dotare

Un pădurar de 37 ani, din Vaslui,a executat un foc de armă folosind armamentul din dotare, în pădurea gestionată de acesta, situată pe raza comunei Oniceni, jud. Neamţ, fără respectarea prevederilor legale. În urma evenimentului, pe data de 2 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Neamț s-au sesizat din oficiu.

După cercetările desfășurate de polițiști, s-a stabilit că acesta a tras un foc de armă în plan vertical pentru avertizarea unor persoane aflate în pădure. Totodată, polițiștii au extins cercetările constatând că, în cursul anului 2017, pădurarul a mai folosit în alte 9 situații arma de serviciu, de fiecare dată fără respectarea prevederilor legale.

Arma de serviciu a pădurarului a fost indisponibilizată de organele de cercetare penală pentru efectuarea cercetărilor.
Polițiștii continuă cercetările privind săvârșirea infracțiunii de uz de armă letală fără drept, sub supravegherea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

În conformitate cu prevederile art. 32 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi (pentru antrenament) sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate, cu respectarea art. 19 și 20 din Codul penal.
De asemenea, potrivit art. 33 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda primul ajutor şi asistenţă medicală
persoanelor rănite. Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale, iar organul de poliţie sesizat are obligaţia să
efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de poliţie care desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia.
Infracțiunea de uz de armă letală fără drept se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani, conform art. 343 alin. (1) din Codul Penal.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *