Ziua de 25 mai este Ziua Internaţională a Copiilor Dispăriţi

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăriţi aduce un omagiu copiilor plecaţi voluntar, răpiţi sau rătăciţi, care şi-au găsit drumul spre casă, care au murit sau care nu au fost găsiţi încă. Face un apel la responsabilitate şi solidaritate umană şi este un mesaj de încurajare şi speranţă. Simboul Copiilor Dispăriţi, floarea de nu-mă-uita.

În fiecare an, tot mai multe state din lume marchează Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi pentru a atrage atenţia asupra nevoii unor măsuri coordonate privind protecţia copiilor vulnerabili,

În Europa, la fiecare 2 minute este raportată dispariţia unui copil

Formând 116 000, număr de telefon gratuit pentru apelant, operaţional 24/24 şi activ în 29 state membre ale Uniunii Europene, orice cetăţean poate raporta la liniile de urgenţă dispariţia unui copil şi primi informaţii utile despre modul de instrumentare a cazului în ţara respectivă.

116 000 asigură suport emoţional, psihologic, social, juridic şi admistrativ copiilor dispăruţi şi familiilor acestora şi, conform ultimului raport, la acest număr s-au primit peste 268.309 de apeluri şi s-a oferit sprijin în peste 6.000de cazuri de dispariţii de copii, în 2014.

Peste jumătate din cazurile raportate la 116 000 sunt despre copii care au fugit de acasă sau din instituţiile de ocrotire, 37% sunt despre copii răpiţi de un părinte, 1% sunt cazuri de dispariţie a minorilor refugiaţi şi acelaşi procent de copii răpiţi. 25% din aceste cazuri implică elemente transfrontaliere şi este necesară cooperarea coordonată a autorităţilor din mai multe state şi acesta este rolul jucat, 24/7, de către Missing Children Europe.

La începutul anului 2016, Europol avertiza că minorii refugiaţi care ajung în Europa neînsoţiţi se află în mare pericol, după ce grupările organizate de traficanţi de carne vie vizează copiii care traversează continentul fără părinţii lor. Infractorii îi răpesc pe copii pentru a-i exploata sexual sau pentru a-i vinde drept sclavi, iar datele oferite publicităţii de oficialii europeni arată că, în prezent, circa 10.000 de minori sunt daţi dispăruţi.

În România dispar în fiecare an, în medie, 3.000 de copii şi îngrijorează procentul extrem de ridicat de copii care părăsesc domiciliul de bunăvoie, cele mai expuse sunt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă, între 13 şi 17 ani.

De ce fug de-acasă copiii? Pentru că acasă sunt neglijaţi de părinţi, neînţeleşi, pedepsiţi cu bătaia sau abuzaţi, băieţii fug de-acasă şi din dorinţa de a deveni, prea timpuriu, independenţi, iar fetele pleacă şi pentru că părinţii le interzic o relaţiea de prietenie şi ajung, uneori, să fie exploatate sexual.

În consecinţă, programele şi campaniile Salvaţi Copii România, membră a Missing Children Europe, urmaresc informarea asupra motivelor care îi determină pe copii să plece de acasă, conştientizează asupra riscurilor la care se expun copii şi identifică mijloacele de prevenire şi diminuare a fenomenului.

În parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului şi cu Inspectoratele Şcolare, Salvaţi Copii România marchează în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi prin activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legatură cu numarul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor.

De ce a fost aleasă ziua de 25 mai?

Pe 25 mai 1979, Etan Patz, în vârstă de şase ani, a dispărut de la domiciliul său din New York şi nu a mai fost găsit niciodată. Atunci a fost lansată cea mai amplă campanie de căutare a unei persoane dispărute – au fost înălţate baloane, copacii au fost legaţi cu panglici roz, chipul băieţelului a fost afişat în tot oraşul, au fost oferite recompense.

Un an mai târziu, la aceeaşi dată, au fost organizate manifestări în amintirea băieţelului dispărut, iar pe 25 mai 1983, preşedintele SUA, Ronald Reagan, a declarat ziua de 25 mai “Ziua Naţională a Copiilor Dispăruţi” – ”Missing Children’s Day”.

Ziua a început să fie celebrată şi în Canada din 1986, la iniţiativa Organizaţiei “Copiii dispăruţi” şi la nivel internaţional tot din 1986, la iniţiativa Crucii Roşii Internaţionale, pe fondul înmulţirii dispariţilor în rândul copiilor.

Ziua Copiilor Dispăruţi este comemorată internaţional din anul 2001, la iniţiativa International Center for Missing & Exploited Children (ICMEC), Missing Children Europe şi a Comisiei Europene, şi promovată The Global Missing Children’s Network (GMCN), o reţea globală cu 24 de agenţii partenere.

Ca simbol al acestei zile a fost ales floarea de “nu-mă-uita” – „forget me not” – (Myosotis sylvatica), datorită numelui ei şi abundenţei acesteia în luna mai.

surse: icmec.org; salvaticopiii.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy