Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ziua Internetului: 26 de ani de când Internetul a devenit accesibil publicului larg

Se împlinesc anul acesta 26 de ani de la deschiderea reţelei „www” pentru utilizatorii publici din întreaga lume.

În 1980, Sir Timothy John (Tim) Berners-Lee a creat o bază de date personală cu oameni şi modele de software la CERN. Aici el a desfăşurat utilizarea de hypertext, unde fiecare pagină este conectată de o altă pagină, deja existentă. În următorul deceniu, avea să meargă şi mai departe, iar în 1989 a propus ideea unui „sistem universal informaţional conectat” pentru a ajuta fizicienii să colaboreze, combinând internetul cu hypertextul.

În 1990, Tim Berners-Lee a construit HyperText Transfer Protocol, cunoscut ca HTTP, HyperText Markup Language (HTML), Uniform Resource Identifier (sau URL), primul web browser, dar şi primul server cu primele pagini web.

Prima pagină web a putut fi accesată începând cu 6 august 1991. La acea vreme, era disponibilă doar utilizatorilor din cadrul CERN şi era o pagină scurtă care explica ce înseamnă de fapt World Wide Web. Pe 23 august 1991 noi utilizatori au fost invitaţi să se alăture pe pagina de web, marcând oficial aniversarea Zilei Internetului.

Iniţial, reţeaua fusese concepută şi dezvoltată pentru a asigura partajare de informaţii între savanţii de la universităţi şi institute de cercetare dar a devenit în timp mijlocul indispensabil de comunicare care este astăzi.

România s-a conectat mai târziu la Internet. La noi, lipsa de infrastructură fizică a ajutat la dezvoltarea celei prin fibră optică.

În februarie 1993, din sediul Institutului Central de Informatică, România s-a cuplat oficial la Internet, iar primul site de Internet a fost www.ici.ro.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *