Examen în vederea obţinerii gradului I în preoţie, organizat la Roman

La Centrul eparhial din Roman, vineri, 11 martie 2016, a avut loc examenul de susţinere publică a lucrărilor de grad I, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod, nr. 1199/2008, referitoare la Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, precizează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.img_3328_0
La această sesiune de examen au participat: preot Ioan Bârgăoanu, parohia „Buna Vestire” Mănăstirea Caşin, protoiereu al Protopopiatului Oneşti; preot Mitică Bighiu, Parohia Ion Creangă, Protopopiatul Roman şi Arhid. Ciprian Ioan Ignat de la Catedrala arhiepiscopală din Roman.
Comisia, reunită sub președinția, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost alcătuită din pr. prof. univ. dr. Petre Semen – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi – coordonatorul lucrărilor și pr. Arhim. Pimen Costea – Vicar eparhial.
Ziua a început cu oficierea slujbei de Te Deum în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a membrilor comisiei de examinare, a candidaților și a preoților consilieri și inspectori de la Centrul eparhial Roman.
Cu acestă ocazie au fost subliniate semnificația susținerii gradelor preoțești, în vederea formării continue și reactualizării cunoștințelor teologice dobândite de-a lungul anilor:
„Susținerea gradului I în preoție este un eveniment, fiind un examen al maturității sacerdotale. Acesta are calitatea unui bilanț, care ne poate repune din nou pe cale către Împărăția lui Dumnezeu”.

Primul candidat a fost pr. protopop Ioan Bârgăoanu, care a susţinut lucrarea cu titlul: „Sfânta Liturghie – slujire, comuniune și trăire duhovnicească, după Sf. Simeon Noul Teolog”, întocmită sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Viorel Sava. După expunerea cuprinsului lucrării, în introducere, candidatul a prezentat contextul istorico-liturgic din secolele X-XI, viața Sf. Simeon Noul Teolog și învățătura acestuia despre Sfânta Euharistie, subliniind între altele faptul că „Importanța revenirii la Sfinții Părinți este esențială pentru viața noastră liturgică.”

Cel de al doilea candidat, părintele Mitică Bighiu a susţinut lucrarea cu titlul „Gest și ritual în Sfânta Liturghie (semnificații teologice, duhovnicești, estetice și educative)”, subliind că Sf. Liturghie reprezintă centrul cultului creștin, îmbinând sensul cu semnificația. În referatul părintelui îndrumător, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava a arătat că „tema abordată este importantă din multe puncte de vedere. (…) Una dintre componentele acestei teme este funcția estetică, ce include modul de slujire, care trebuie să se integreze în frumusețea Casei Domnului.”

Părintele arhidiacon Ciprian-Ioan Ignat a fost cel care a încheiat susținerile din cadrul acestei sesiuni de examen şi a prezentat lucrarea cu titlul: „Rolul Sfintelor Taine în slujirea liturgică a preotului și în trăirea duhovnicească a credincioșilor”, întocmită tot sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Viorel Sava.
La final, părintele vicar arhim. Pimen Costea a comunicat candidaților concluziile comisiei și calificativele acordate. Candidații au primit nota 10, fiind declarați admiși și obținând gradul I preoție, cu nota maximă.

sursa:www.epr.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy