15 aprilie 1452 – se năștea Leonardo da Vinci, unul dintre cele mai mari genii din istoria omenirii

Leonardo da Vinci (născut la 15 aprilie 1452, Anchiano/Vinci, Italia – decedat la 2 mai 1519, Cloux/Amboise, Franţa) a fost un pictor, sculptor, arhitect şi om de ştiinţă italian.

A fost cel mai de seama reprezentant al Renasterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician,inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist si scriitor, Leonardo da Vinci este considerat  unul dintre cele mai mari genii din  istoria omenirii.

Aportul său deschizător de drumuri în artele plastice şi forţa lui de anticipare, neegalată vreodată în întreaga desfăşurare istorică a ştiinţei, sunt caracteristice uriaşei sale personalităţi, de care a fost permanent conştient.

Leonardo da Vinci este considerat unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor și, foarte probabil, este persoana cu cel mai mare număr de talente în cadrul a numeroase discipline, care a existat vreodată. Ca inginer și inventator, Leonardo a dezvoltat idei foarte înaintate pentru epoca sa, precum elicopterul, tancul, submarinul și automobilul. Foarte puține dintre proiectele sale au ajuns să fie construite (printre acestea se numără mașina de măsurat limita elastică a unui cablu), întrucât majoritatea nu erau realizabile în timpul acelei epoci. Ca om de știință, Leonardo da Vinci a făcut să progreseze mult cunoașterea în domenii precum anatomia, ingineria civilă, optica și hidrodinamica.

Asocierea istorică cea mai cunoscută, atribuită numelui său, este cu pictura, două dintre operele sale fiind celebre – „Gioconda” și „Cina cea de Taină” – copiate și parodiate în multe ocazii, asemenea desenului său, „Omul Vitruvian”, care a ajuns să fie refăcut în numeroase lucrări derivate. Cu toate acestea, se cunosc cel mult douăzeci dintre operele sale, în principal datorită constantelor (și uneori distrugătoarelor) experimentări ale unor noi tehnici și datorită inconstanței sale cronice. Acest număr redus de creații, împreună cu caietele sale, care conțin desene, diagrame științifice și reflecții legate de natura picturii, constituie o moștenire pentru generațiile succesive de artiști, ajungând să fie egalat doar de Michelangelo Buonarotti.

Artist orgolios, conștient de talentul său, într-o proverbială rivalitate cu marele său contemporan Michelangelo Buonarotti, se afirmă că ar fi notat în caietele sale, cu un an înaintea morții, Io continuerò… („voi dăinui…”).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy