23 aprilie – Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor

Astăzi, 23 aprilie, se sărbătorește Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor, la inițiativa UNESCO din 1995 de a impulsiona citirea, publicarea și drepturile de autor.

Este o dată simbolică dedicată  literaturii. Pe 23 aprilie 1616 s-au stins din viata Cervantes, Shakespeare si Inca Garcilaso de la Vega. 23 aprilie este, de asemenea, data nașterii sau a decesului unor autor proeminenti precum Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejia Vallejo.

Ideea marcării acestei zile a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe (Sfântul Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alaturi de William Shakespeare. În aceasta zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele si femeile primesc flori, iar bărbații – cărți. Obiceiul oferirii cărților a fost practicat după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes si William Shakespeare. În această zi, în aproape toate tarile lumii au loc omagii închinate cărții, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor, și, implicit, cititorilor.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

 

Cărțile sunt surse de cunoastere, idei si inovații. În cărti sălășuiesc bogașia si întelepciunea lumii. În momentul în care oamenii nu au acces la cărți sau la informații, aceștia sunt exclusi din lumea cunoasterii. În acest sens, bibliotecile sunt institutiile care ofera comunităților umane acces universal și egal la informații, indiferent de statutul social, iar scopul acestei zile este acela de a susține accesul liber la cunoaștere prin biblioteci sau alte instituții de diseminare a cunoașterii.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy