Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

627 de ani de la prima atestare documentară a orașului Roman (foto)

Sâmbătă, 30 martie, s-au împlinit 627 de ani de la prima atestare documentară a orașului Roman.  Momentul a fost marcat prin mai multe activități derulate cu sprijinul administrației publice locale și la care au fost invitați să participe toți romașcanii. 

Unul dintre cele mai importante documente de la sfârștul secolului al XIV-lea  este Uricul din 30 martie 1392 (hrisov de danie către Ionaş Viteazul, în care a fost scris „în cetatea noastră, a lui Roman voievod”), numele oraşului fiind preluat de la numele voievodului Roman I Muşat (1392-1394).

Uricul (act de privilegiu acordat unei moșii boierești sau mănăstirești) este cel mai vechi document autentic moldovenesc păstrat până în zilele noastre, fiind  redactat în limba slavonă, pe pergament, și se află la Arhivele Statului din București.
Acest document de ordin intern atesta Romanul, orașul care a împrumutat numele voievodului Roman I Musat. Anul 1392 este un an de reper în istoria Moldovei, deoarece Roman I Musat se autointitula „Domn al Țării Moldovei de la munte pâna la marea cea Mare”.

Mai jos, câteva fotografii surprinse de la evenimentele desfășurate cu ocazia celor 627 ani de atestare documentară.


sursa foto: Facebook (Primăria Municipiului Roman)

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *