Bustul agronomului Ion Ionescu de la Brad, Roman

Bustul lui Ion Ionescu de la Brad este amplasat în Parcul Municipal din Roman, situat vizavi de Gara Roman, pe strada Ștefan Cel Mare.
Bustul este monument istoric, înscris pe lista monumentelor istorice din județul Neamț, cod LMI NT-III-m-B-10743.

Ion Ionescu de la Brad, născut în 24 iunie 1818, localitatea Roman, cu numele de Ion Isăcescu (fiu de preot), decedat în 17/31 decembrie 1891, Brad (Filipeni), a fost un revoluționar pașoptist român, membru de onoare al Academiei Române.
În cursul vieții a activat ca agronom, economist, savant și scriitor. Printre personalitățile secolului al XIX-lea care au militat cu energie și devotament patriotic pentru propășirea poporului român, numele lui Ion Ionescu de la Brad se află la loc de cinste.

Ion Ionescu de la Brad a fost primul director al statisticii din Moldova, apoi profesor de contabilitate, economie politică și financiară (la Iași). Pentru susținerea drepturilor țărănimii, a înființat 4 (patru) gazete, cea mai cunoscută fiind „Țeranul român” (1861-1863).

O bună parte a vieții sale, timp de 22 de ani, el a condus ferma-școală de la Brad, unde a practicat o agricultură model, aplicând metode dintre cele mai avansate pentru acele timpuri. Ca deputat al țăranilor, Ion Ionescu de la Brad a militat cu energie pentru cauza celor mulți și nevoiași. Cu competența și autoritatea sa recunoscută, el a reprezentat țara la congrese internaționale, expoziții în străinătate etc.

A fost o personalitate care s-a bucurat de admirația opiniei publice internaționale și care a contribuit la „îmbogățirea” tezaurului gândirii și științei mondiale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy