Turiști salvați de la îngheț

O acțiune dificilă, în condiții de vreme extremă, care a testat atât echipamentele de protecție,cât și pregătirea salvatorilor nemțeni, s-a încheiat cu succes, sâmbătă seara (16 martie). Doi turiști, epuizați fizic, care au rămas în urmă față de grupul din care făceau parte, au fost aduși la Baza Salvamont Dochia, în siguranță, unde au primit îngrijiri medicale. 

Conform Salvamont Neamț, un grup de cinci persoane a plecat din Stațiunea Durau în jurul orei 12:00. Chiar dacă erau echipați, condițiile de mediu din zona superioară rivalizau cu cele din zonele arctice. Au înaintat foarte (7 ore până în zona Vf. Toaca) foarte greu, viscolul, vântul și zăpada mare le-a măcinat forțele până aproape de limita de la care și fizicul, dar și psihicul cedează. În zona Șeaua Panaghiei au intrat in noapte. Doi, dintre care unul cetățean străin, au rămas în urmă și la un moment dat au cedat.

În aceste condiții, hipotermia se instalează foarte rapid și în scurt timp scăderea temperaturii corpului devine ireversibilă.
Alarmarea echipei Salvamont a fost făcută direct de către cei care au ajuns la Cabana Dochia, care au conștientizat situația limită în care se aflau cei rămași în urmă. 

„Intervenția, în condițiile în care echipa era pregătită pentru așa ceva, anticipase încă din cursul zilei că se pot confrunta cu persoane dispărute în viscol, a avut eficiență maximă, cei doi fiind găsiți in timp util. Unul dintre ei era în hipotermie și a fost necesar ca procedura de reanimare termică să fie începută acolo, în zăpadă, prin aplicarea de petch-uri termice la încheituri, în zona toracelui și a axilelor, rehidratare, izolare cu folie termică etc. Ulterior, după ce au fost aduși la Baza Salvamont, au fost încălziți, rehidratați și ținuți sub observație până când starea lor s-a ameliorat.”, a precizat Salvamont Neamț.

Salvamont Neamț trage un semnal de alarmă: Cu siguranța această situație rezolvată „la limită” se putea evita. În epoca internetului a informațiilor a prognozelor si a codurilor colorate (atât de colorate și  atât de multe încât se pare ca lumea nu le mai bagă în seama și de-abia acest fapt este foarte periculos) sunteți la un click distanță de o decizie înțeleaptă. Desigur că noi suntem bine pregătiți,  foarte bine echipați și cu experiența a zeci și sute de operațiuni derulate în condiții de mare risc. Dar asta nu înseamnă că nu putem greși, că nu putem fi învinși de natură, de situație sau de factorii de risc, ceea ce stimați turiști, oricât de dur ar părea mesajul nostru, în condițiile de aseară, dvs. nu aveați nicio șansă de supraviețuire. Merită?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy