Conducerile CJ Neamț și Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț – conferință de presă după primele luni de interimat

Miercuri, 16 noiembrie, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a avut loc o conferință de presă susținută de managerul interimar al spitalului, Liviu Negelschi, și de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. La conferința de presă au mai participat directorul medical, Silviu Verzea și alte cadre medicale și angajați ai spitalului.

Subiectul de bază al conferinței de presă a fost legat de progresele care s-au făcut în management de la începutul interimatului lui Liviu Negelschi, în august 2016.

Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a avut într-un singur an 3 manageri. Primul director a avut în viziunea lui Liviu Negelschi un management autoritar, al doilea un management laissez-faire, pentru ca managementul lui Liviu Negelschi de acum să fie unul participativ. La baza managementului participativ pe care noua conducere dorește să îl implementeze la SJU Neamț stă elaborarea unor planuri de raționalizare, unor planuri operaționale și strategice care au ca obiective performanța, satisfacția pacienților și satisfacția personalului propriu. Acest management mizează în principal pe o colaborare strânsă cu Consiliul Județean Neamț, a cărui conducere, în persoana președintelui Ionel Arsene, s-a dovedit a fi deschisă și doritoare a implementa soluții pentru dezvoltarea spitalului. SJU Piatra-Neamț nu poate deveni un spital model fără sprijinul și implicarea activă și eficientă a Președintelui CJ Neamț și a CJ Neamț.

negManagerul spitalului, Liviu Negelschi, a prezentat câteva reglementări care sunt parte integrată a planului de refacere a imaginii Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Astfel, s-a constatat reducerea deficitului bugetar de la 2.8 mil la 2.4 mil RON. S-a suplimentat contractul cu CJAS pentru noiembrie cu 20%, adică 928 mii lei. De asemenea, se observă îmbunătățirea structurii organizatorice prin concentrarea pe participanții la actul medical (separarea atribuțiilor îngrijitoarelor de atribuțiile infirmierelor) și pe scoaterea la concurs a posturilor vacante în vederea completării structurii funcționale. CJ Neamț a aprobat scoaterea la concurs a posturilor solicitate de Spital, posturi pentru care este necesară contribuția CJ la finanțarea acestora pentru 2017. Nu în ultimul rând, s-a avut în vedere dezvoltarea managementului resurselor umane privind introducerea unei secțiuni noi, preliminare selecției dosarelor. Etapa de recrutare vizează aptitudinile (dovedite prin voluntariatul efectuat în cadrul SJUPN) pentru ocuparea unui post, rezultatul recrutării urmând a fi valorificat în faza de selecție a dosarelor. În ceea ce privește relațiile cu presa s-a stabilit că directorul medical este și rămâne purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, fiind singurul care comunică în numele Spitalului din cadrul personalului medical. Când Directorul Medical consideră necesar cere părerea Managerului. Relațiile cu publicul sunt asigurate de Sef Servicul de Management al Calității Serviciilor Medicale și Tehnologia Informației.

Pe viitor se dorește valorificarea potențialului Ambulatoriului Integrat al Spitalului prin accesibilitatea pacienților la serviciile AIS în sistem informatizat și măsuri organizatorice în AIS. În urma implementării unui sistem integrat, pacienții vor putea face programări online, telefonice și la recepția policlinicii pentru a evita așteptarea la cozi pentru un consult medical. Activitatea va fi posibilă și prin colaborarea cu medicii de familie.

La inițiativa președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, se va crea un ONG care îi va avea ca fondatori pe Consiliul Județean Neamț, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și Primăria Piatra-Neamț în vederea suplimentării fondurilor unității medicale prin donații sau sponsorizări și sprijinirea directă și imediată, dacă este nevoie, a spitalului, știute fiind procedurile greoaie cu sistemul de achiziții publice. Un ONG va facilita mult sprijinirea imediată a unității medicale, dacă se impune, și va oferi transparența totală a gestionării fondurilor.

arsene„Vizita mea a fost una de lucru, am avut o întâlnire cu medicii și asistenții șefi de secții, să vedem care sunt problemele. Sunt măsuri binevenite în SJU Neamț, așa cum este și măsura ca pacienții să fie programați la policlinică, să nu mai stea să aștepte. Încercăm să implementăm un management calitativ al actului medical. Prioritatea mea în următorii 4 ani de mandat de președinte al CJ Neamț este, pe lângă infrastructură și serviciile medicale, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Cred că vom putea face din SJU Neamț în următorii 4 ani un etalon pentru România și vom găsi fonduri pentru a moderniza fiecare secție. Am discutat cu domnul Raed Arafat pentru a obține fonduri de modernizare a UPU, deja s-au alocat 100.000 lei de la minister, iar noi, de la CJ, am alocat 12.000 lei pentru studiul de fezabilitate. Vom face o vizită de lucru la UPU Suceava pentru a lua un exemplu de bună practică despre cum ar trebui să arate o unitate de primire urgențe. Vrem să aducem investiții și pentru secțiile de psihiatrie și boli infecțioase. Avem în vedere reabilitarea sau reconstruirea secției de boli interne, precum și continuarea politicii de dezvoltare investițională la Spital: pediatria și blocurile operatorii, secția ATI Sterilizare. Sunt multe de făcut, dar este o prioritate pentru mine buna funcționare a SJU Neamț și vreau să le mulțumesc cadrelor medicale, sunt foarte mulțumit de felul în care își desfășoară activitatea acești oameni în spital, o activitate cu foarte multe sacrificii. Vom încerca să avem o abordare specială și cu CAS și îl asigur pe domnul Negelschi de sprijinul CJ Neamț și al meu și cred că dacă vom continua așa vom face din SJU Neamț ceea ce ne dorim cu toții.”, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

arsenePersonalul mediu sanitar nu a beneficiat de majorările salariale acordate în anul 2016 medicilor – este o problemă ridicată de cadrele medicale în cadrul ședinței la care au participat Liviu Negelschi și Ionel Arsene. În acest sens, președintele Consiliului Județean Neamț și-a asumat că va sprijini Spitalul în acordarea sporurilor permise de actele normative în vigoare neacordate până în prezent din motive financiare. Aceasta va motiva personalul mediu și se așteaptă o reflectare a acestei motivări în calitatea actului medical. Totodată, CJ Neamț va sprijini demersurile legislative/normative pentru eliminarea discriminărilor în acordarea acestor sporuri, de exemplu la reumatologie, iar președintele Ionel Arsene va sprijini constant spitalul în demersurile de maximizare a veniturilor sale în raporturile cu Casa Județeană de Sănătate, cu Casa Națională de Sănătate și cu Ministerul Sănătății.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy