Adrian Niță: „Opt ani de slujire ca Întâistătător al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim”

Cu opt ani în urmă, pe 4 februarie 2015, în Duminica dinaintea Botezului Domnului, în străvechea Catedrală a Romanului, în cadrul Sfintei Liturghii, un impresionant sobor de arhierei şi preoţi, împreună cu numeroși credincioşi, au fost în comuniune cu primul arhiereu ales al Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, întronizat atunci ca arhiepiscop.

Născut în localitatea nemţeană Stăniţa, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Pregătirea universitară şi-a împlinit-o la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Institutul „Sfântul Serghie” din Paris. 

În anul 1980, Înaltpreasfinţia Sa a fost tuns în monahism la mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, unde a fost hirotonit ierodiacon de către vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist. În anul 1985 a fost transferat la Centrul Eparhial Iaşi, unde a îndeplinit mai multe slujiri: arhidiacon al Catedralei mitropolitane din Iaşi, secretar al chiriarhului și colaborator al revistei „Mitropolia Moldovei şi Sucevei”.

În ziua de 30 decembrie 1990 a fost hirotonit ieromonah de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care l-a hirotesit ulterior protosinghel şi arhimandrit.

La propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Eftimie, în anul 1998 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu titulatura de „Băcăuanul”.

Pregătirea teologică, râvna duhovnicească și lucrarea misionară săvârșite cu jertfelnicie ca arhiereu și episcop – vicar în Eparhia Romanului și Bacăului, ascultarea faţă de înaintașul său în scaunul chiriarhal de la Roman şi faţă de rânduielile canonice ale Bisericii Ortodoxe, au constituit motivaţia alegerii Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului în data de 16 decembrie 2014, stabilind ca zi de proclamare oficială a întronizării sale ca arhiepiscop ziua de 4 ianuarie 2015.

La împlinirea a opt ani de slujire ca Întâistătător al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, am răspuns cu deosebită plăcere invitației de a participa la slujba oficiată la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasa Parascheva“ din Roman.

Invitația dumneavoastră, sfinte părinte, m-a onorat și mi-a oferit prilejul de a trăi bucuria participării la un eveniment deosebit, în cadrul căruia m-am rugat, alături de nenumărate fețe bisericești și credincioși, pentru pace în lume, pentru sănătate și înțelegere între oameni.

Sfinte părinte Ioachim Băcăuanul, primiți din partea mea cele mai sincere felicitări pentru cei opt ani de la întronizare, cu urarea de a rămâne multă vreme la cârma Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de unde reușiți să țineți uniți credincioșii și să veniți în sprijinul oamenilor a căror speranță a rămas la Dumnezeu.”, a transmis Prefectul județului Neamț, Adrian Niță.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy