Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Astăzi a fost publicată noua listă cu taxele şi impozitele care pot fi plătite online

impozite-online

Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 1376/2016 privind tipurile de creanțe fiscale care pot fi plătite prin intermediul cardurilor bancare în sistem online prin intermediul Sistemului Național Electronic de Plăți. Ordinul extinde lista impozitelor și taxelor care se puteau plăti deja online, aplicabil doar persoanelor fizice, nu și firmelor.

Ordinul reglementează aproape 50 de obligaţii fiscale pe care contribuabilii persoane fizice le pot plăti acum online, prin intermediul cardurilor bancare pe care le deţin.

În cadrul impozitului pe venit, persoanele fizice pot plăti de-acum online, prin intermediul ghișeului virtual de plăți, numit „Sistemul național electronic de plăţi”, şi impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, pe lângă deja posibilă plată a impozitului pe venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală ori a veniturilor din activităţi agricole, a impozitului pe venituri din activităţi independente, impozitului pe venituri din salarii, dividende, dobânzi ori premii.

Ordinul introduce posibilitatea achitării online a regularizărilor apărute în cadrul contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, acolo unde, din august începând, este posibilă plata contribuţiilor pentru concedii şi indemnizaţii ori plata contribuţiilor datorate de persoanele care realizează venituri din activităţi independente sau din chirii.

Se mai pot achita online

  • impozitele pe veniturile obţinute din România de persoane fizice nerezidente, ca de exemplu impozitul pe venituri din dividende obţinute de aceste persoane, impozitul pe venituri din comisioane sau din premii acordate la concursuri organizate în România.
  • accizele, inclusiv cele încasate din vânzarea de alcool etilic sau ţigarete, ori cele încasate în vamă din importul de alcool etilic, vinuri spumoase sau bere.
  • contribuţiile de asigurări sociale, inclusiv cele datorate de persoane care realizează venituri din activități independente, activități agricole și asocieri fără personalitate juridică
  • contribuţiile de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum şi contribuţiile de asigurări pentru şomaj
  • taxa pe valoare adăugată (TVA), mai exact TVA încasată pentru operaţiuni interne.
  • amenzile, penalităţile şi confiscările, ca de exemplu amenzile aplicate de Direcţia antifraudă fiscală sau de alte instituţii de specialitate, dar şi amenzile judiciare sau penalităţile de nedeclarare.

Persoanele fizice au posibilitatea de a achita online impozite pe proprietăți și taxe, precum și amenzi contravenționale, cu deducerile aferente plății în 48 de ore.

Dacă contribuabilul optează pentru plata impozitelor și taxelor utilizând cardul bancar, atunci poate utiliza carduri Visa, Visa Electron, Mastercard și Maestro emise de orice bancă din țară sau străinătate.

Pentru detalii privind modalitatea de plată a impozitelor și taxelor online, puteți studia manualul de utilizare Manual de utilizare contribuabili.

Lista taxelor și impozitelor o găsiți aici: Lista taxe si impozite ce pot fi platite online.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *