Avocatul Poporului, lecție de aplicare a Codului Fiscal la Piatra Șoimului. În atenția primăriilor care cer bani „de la morți”

Am avut plăcuta surpriză să constatăm că Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma unui articol publicat în ziarpiatraneamt.ro, care arăta situația absurdă care se petrece la primăria Piatra-Șoimului: Situație controversată la o primărie din Neamț: Emiterea cărții de identitate, condiționată de plata datoriilor unei rude decedate.

Nu este prima dată când instituția Avocatul Poporului se autosesizează în urma unor articole apărute în publicația noastră, pornind propriile anchete, și apreciem intervențiile făcute în sprijinul cetățenilor.

În articolul publicat pe 31 mai, relatam faptul că, la Piatra Șoimului, cetățenilor care au rude decedate cu amenzi li se refuză dreptul de a li se reînnoi cartea de identitate dacă nu achită datoriile persoanei decedate. Deși angajații primăriei și însuși primarul susțin că acest lucru este normal și legal, Avocatul Poporului arată contrariul.

„Având în vedere informațiile comunicate de autoritatea sesizată, rezultă că la nivelul autorității publice locale nu se face aplicarea corectă a Codului de procedură fiscală”, precizează Avocatul Poporului. În recomandarea emisă către Primăria Piatra-Șoimului, Avocatul Poporului explică faptul că amenzile unei persoane decedate nu sunt responsabilitatea succesorilor.

Întrucât s-a constatat că primăria Piatra Șoimului nu aplică în mod corect prevederile Codului Fiscal, Avocatul Poporului a cerut primarului comunei să inițieze un proiect de hotărâre privind scoaterea din evidențele fiscale a sumelor reprezentând amenzi contravenționale ale debitorilor decedați, dar și luarea măsurilor pentru aplicarea corectă a legislației fiscale de către angajații compartimentului de specialitate.

Cu acest prilej, sperăm să vedem ștergerea mai multor datorii care figurează în dreptul unor persoane decedate din comuna Piatra Șoimului, după cum puteți vedea că figurează într-un document public pe site-ul primăriei – click aici. Sunt cel puțin 7 persoane decedate care apar cu datorii care nu sunt scoase din evidențele fiscale.

Aici – click puteți citi recomandările efectuate de Avocatul Poporului către primăria Piatra Șoimului. Sperăm ca această informație să ajungă și la alte primării care, poate din interpretarea eronată a Codului Fiscal, procedează la fel și trebuie să facă anumite corecții pentru a intra în legalitate.

Rec-99-2022

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy