”Bătrânețe Liniștită”, un proiect de avangardă în județul Neamț
Fundația de Îngrijiri Comunitare (FIC) Piatra-Neamț s-a reunit vineri, 18 martie, la Hotel Central Plaza, pentru a prezenta un proiect inedit și îndrăzneț care a ajuns la final.
Este vorba despre proiectul denumit ”Bătrânețe Liniștită” și a fost posibil cu finanțare prin granturi, în cadrul Fondului ONG, în România, bugetul total fiind de aproximativ 150.000 de euro.
La acest eveniment au fost prezente atât cadre medicale, cât și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene
Astfel, cei care au pornit acest proiect au prezentat în detaliu ideea de la care au pornit și la ce concluzii au ajuns în cele 12 luni cât a durat proiectul.
Proiectul a fost țintit pe următoarele grupuri: persoanele în vârstă cu diferite forme de demență și alte tulburări de memorie, persoane cu vârsta peste 45 ani din mediul rural care au fost evaluate pshihologic în vederea depistării precoce a eventualelor tulburări de memorie și nu în ultimul rând membrii familiilor persoanelor de vârsta a III-a, îngrijitori sau aparținători ai acestora.
Proiectul s-a defășurat în zonele Gărcina, Bodești, Dobreni și Girov, unde persoanele de vârsta a III-a au beneficiat de: consultații și evaluări geriatrice, psihologice, consiliere psiho-socială, masaj terapeutic, kinetoterapie, exerciții de memorie, servicii catering și gimnastică medicală.
”Beneficiile au fost multiple și s-a putut observa o reducere considerabilă a sindromului depresiv,aceștia devenit mai optimiști”, a declarat Elena Hâncu, președintele FIC Piatra-Neamț.
Cele menționate de doamna doctor au fost întărite de prezența la eveniment a unei persoane în vârstă (cu demență mixtă) care a beneficiară de acest proiect.
Fiica acesteia a declarat că schimbările pe care le-a văzut la mama ei au fost uimitoare, bâtrâna devenind mai tonică și mai comunicativă.
Acest proiect a avut un impact pozitiv, complex și unic în țară, nu se va opri aici, ci va fi pus în aplicare și în alte zone ale județului, Viișoara, Pângărați.