BEJ interzice publicarea de materiale de propagandă în toată presa scrisă locală din Circumscripţia Electorală nr. 29 Neamţ , inclusiv in mediul online

BIROUL ELECTORAL DE CIRCUMSCRIPŢIE D E C I D E in : 01.11.2012 , ora 13.00

„Interzice publicarea de materiale de propagandă în toată presa scrisă locală din Cirumscripţia Electorală nr. 29 Neamţ, în afara perioadei de campanie elctorală, respectiv până la data de 09.11.2012.
Prezenta decizie se va aduce la cunoştinţa competitorilor electorali şi ai reprezentanţilor presei scrise locale. „

Din punctul nostru de vedere , al www.ziarroman.ro, aceasta este o hotarare emisa de un judecator , iar incalcarea ei reprezinta o infractiune consemnata de codul penal la Art. 271, deci indiscutabil o vom respecta si nici nu avem de gand sa o contestam, dar avand nedumeriri opinăm ca si cititorii nostri au aceleasi nedumeriri si am observat aceleasi nedumeriri si in randul jurnalistilor nemteni drept pentru care am cerut BEJ cateva raspunsuri care au fost foarte clare si fara dorinta de a comenta ce hotaraste un judecator va vom spune , in opinia noastra , despre ce e vorba .
Incepem prin a va spune ca nu ne deranjeaza absolut de loc hotararea luata de BEJ deoarece oricum nu aveam de gand sa publicam bannere propagandiste si vazand cat de nemultumiti au fost pietrenii de campania media nemteana cu bannere care spuneau cititorilor sa nu mearga la vot chiar ne felicitam ca nu am acceptat astfel de mizerii de la nici o formatiune politica.
Revenind la subiect am cerut BEJ sa ne comunice oficial daca „presa scrisa” se refera doar la publicatiile tiparite sau si la cele online si  care sunt elementele caracteristice materialelor de propaganda .
RASPUNS BEJ :

„Referitor la solicitarea de clarificare a termenului de „presă scrisă” vă aducem la cunoştinţă că aceasta include şi presa on-line, aceasta fiind şi motivul pentru care v-am transmis în copie Decizia nr.80 din 01.11.2012.
În ceea ce priveşte solicitarea de lămurire a elementelor caracteristice materialelor de propagandă electorală vă aducem la cunoştinţă că acest aspect excede competenţelor atribuite de Legea nr.35/2008 cu modificările şi completările ulterioare birourilor electorale de circumscripţie. Dumneavoastră trebuie să aveţi în vedere definiţia termenului de campanie electorală reglementată prin art.2, pct.13 din acelaşi act normativ ce este prezentată ca „perioada în care competitorii electorali desfăşoară activităţi de propagandă cu scopul de a-i determina pe alegători să îşi exprime voturile în favoarea lor”.
Având în vedere că termenul de propagandă electorală nu este definit de Legea nr.35/2008, trebuie să aveţi în vedere terminologia general acceptată acestui termen, respectiv aceea de activitate sistematică de răspândire în masă a unor idei care prezintă şi susţin partide politice, candidaţi ori programe electorale în scopul de a convinge şi a câştiga susţinători.”

Pentru noi  era clar din momentul in care publicatia noastra a obtinut ISSN ca suntem cotati ca publicatie cotidiana si indiferent de mediul de propagare sau  de transmitere a mesajului trebuie sa ne supunem legilor romanesti si implicit hotararilor emise pe teritoriul Romaniei iar mai mult decat presa tiparita noi suntem obligati sa ne supunem si multor alte  reglementari internationale si tehnice .
Din ce intelegem e clar ca pe langa editiile online ale organismelor media din Neamt au primit „stop” la propaganda si „competitorii electorali” care au furat deja startul in mediul online si l-au furat prost de tot invadand ostentativ facebook-ul sau anunturile google fara nici un filtru de reclama .
Desigur ca opinia noastra este ca nu se poate reglementa clar mediul online deoarece e un spatiu virtual , de regula cu gazduire in data centere din SUA, deci e foarte greu de delimitat teritorialitatea si mai e si discutia legata de inscrierea online-ului ca fiind spatiu public…..deoarece nu prea e . Oricum este aproape imposibil sa duci un site in fata instantei deoarece nu il poti plasa teritorial si nici nu poti determina caracterul public . Din aceste motive mai mult de 50% din internet este compus din site-uri indecente iar pe google.ro poti gasi informatii incepand cu construirea unei bombe si terminand cu pornografie infantila . Totusi in cazul de fata nu este vorba de reglementarea internetului ci de o hotarare emisa de un judecator , hotarare care trebuie respectata 100% indiferent de opinia noastra despre ea .
In linii mari noi salutam hotararea BEJ pentru ca mediul online era singurul ferit de pupincurisme politice , era un mediu unde oamenii se exprimau liber si incepuse sa ni se faca greata de  invadarea si vicierea lui de ode inchinate politicienilor , bannere care spun oamenilor sa nu mearga la vot si tot felul de alte pupincurisme care depasesc nivelul unei promovari politice de bun simt dar trebuie sa recunoastem ca suntem ingroziti de faptul ca cineva poate interzice sa se publice orice pe internet . Aceasta hotarare care face referire si la mediul online, desi este justa ,  poate crea un precedent extrem de periculos la adresa libertatii de exprimare in mediul virtual iar puterea de decizie cu implicatii in mediul online poate duce la abuzuri imposibil de controlat pentru ca vorbim de un mediu imposibil de teritorializat , monitorizat si particularizat . Oricand un site al unei publicatii poate fi atacat si puse materiale de propaganda , oricand te poti trezi cu o reclama politica livrata de google in spatiul alocat , oricand te poti trezi cu materiale de propaganda in comentarii si asa mai departe iar aceste lucruri fac ca distanta intre legal si penal sa fie extrem de mica ca sa nu mai spunem ca posibilitatile de a i se inscena ceva unei publicatii sunt extrem de numeroase , imposibil de preintampinat si extraordinar de greu de dovedit de catre victima .
Asadar opinăm ca avem in cazul de fata o hotarare justa dar gandul ca cineva poate lua hotarari legate de mediul online este absolut infricosator intr-o tara unde abuzurile si excesele de zel sunt la ordinea zilei .
Cel mai vizibil personal care incalca hotararea BEJ investind un buget zilnic urias in propaganda  electorala online prin reclame Google este „competitorul electoral ” Cadar Leonard ARD , candidat pe colegiul 2 Senat . Acest personaj incalca toate regulile si legile posibile incepand cu cele ale tarii si terminand cu politicile google care spun clar ca „publicitatea politică trebuie să respecte legile electorale locale, statale şi naţionale” . Nu stim daca BEJ se poate autosesiza dar raspunderea campaniei de google apartine celui care o initiaza si plateste .

Pentru cei interesati aveti mai jos unul din cele 9 bannere ce compun campania publicitara a domnului Cadar si cu aceasta ocazie sugeram  publicatiilor nemtene ce ofera spatii de reclama catre google sa filtreze zilnic acest gen de publicitate  pentru ca sigur modelul Cadar va fi preluat  si de alti politicieni si astfel orice publicatie locala  se pot trezi , fara voia ei , cu materiale de propaganda pe editia online lucru care ar incalca hotararea BEJ de mai sus .

Click aici pentru a vedea bannerul.

Iosub Robert

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy