Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Biserica „Intrarea în Biserică”, „Precista Mică”

Pe locul unde se află astăzi Biserica „Precista Mică” (str. Sucidava) a existat probabil un mai vechi lăcaş de lemn ridicat la începutul secolului al XVIII-lea sau chiar mai înainte. Construcţia actualului edificiu a început în 1791 prin grija preotului Constantin (fiul preotului Ioniţă), iar biserica a funcţionat – cu un acoperământ provizoriu – până în 1826, când se termină zidăria. I s-a spus „Precista Mică” pentru a o deosebi de biserica Precista Mare, ambele biserici având acelaşi hram. Abia în 1850 „Precista Mică” a primit hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului pe care-l păstrează şi astăzi.
Monumentul are un plan simplu, cruciform, cu sânurile laterale uşor pronunţate, care îl încadrează stilului moldovenesc, în varianta specifică secolului al XVIII-lea. Nu are turle, turnul-clopotniţă s-a zidit separat, iar pridvorul a fost adăugit în 1855.
Având de suferit în urma cutremurului din noiembrie 1940 şi mai apoi a războiului, monumentul a fost restaurat în 1946, cele mai recente lucrări de reparaţie încheindu-se cu puţini ani în urmă.
Din inventarul bisericii fac parte numeroase cărţi de cult din secolul al XVIII-lea şi unele icoane aparţinând stilului neoclasic, de largă circulaţie în prima jumătate a veacului al XIX-lea.

Sursa: monumenteneamt.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *