Biserica „Intrarea în Biserică”, „Precista Mică”

Pe locul unde se află astăzi Biserica „Precista Mică” (str. Sucidava) a existat probabil un mai vechi lăcaş de lemn ridicat la începutul secolului al XVIII-lea sau chiar mai înainte. Construcţia actualului edificiu a început în 1791 prin grija preotului Constantin (fiul preotului Ioniţă), iar biserica a funcţionat – cu un acoperământ provizoriu – până în 1826, când se termină zidăria. I s-a spus „Precista Mică” pentru a o deosebi de biserica Precista Mare, ambele biserici având acelaşi hram. Abia în 1850 „Precista Mică” a primit hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului pe care-l păstrează şi astăzi.
Monumentul are un plan simplu, cruciform, cu sânurile laterale uşor pronunţate, care îl încadrează stilului moldovenesc, în varianta specifică secolului al XVIII-lea. Nu are turle, turnul-clopotniţă s-a zidit separat, iar pridvorul a fost adăugit în 1855.
Având de suferit în urma cutremurului din noiembrie 1940 şi mai apoi a războiului, monumentul a fost restaurat în 1946, cele mai recente lucrări de reparaţie încheindu-se cu puţini ani în urmă.
Din inventarul bisericii fac parte numeroase cărţi de cult din secolul al XVIII-lea şi unele icoane aparţinând stilului neoclasic, de largă circulaţie în prima jumătate a veacului al XIX-lea.

Sursa: monumenteneamt.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy